Milionářův průvodce po Brně

Utratit sto milionů za luxusní zboží můžete v Brně třeba za jediný den.

První lednový týden padl ve Sportce jackpot. Bylo v něm přes 103 miliony korun a jedná se o čtvrtou nejvyšší výhru ve více než padesátileté historii Sazky. Sedmička se pokusila zjistit, za jaké luxusní věci by je bylo možné v Brně utratit.

Zřejmě nejdražší věc, která se dá v Brně koupit, je sportovní Jaguar C-type z padesátých let (na snímku). „Kvůli jeho závodní historii například na okruhu v Le Mans stojí téměř šedesát milionů korun. Vyrábíme také přesné repliky, jejichž cena začíná na třech a půl milionu korun,“ řekl Jiří Jurman z firmy JH Classic Cars.

Jaguar C-type by tak sběratele stál ještě o deset milionů více než hodnota jedné z nejluxusnějších nemovitostí ve městě, rezidence v Brně–Ivanovicích. „Prodáváme ji za padesát milionů korun. Nic dražšího jsem v Brně už dlouho neviděl,“ shrnul realitní makléř společnosti Gaute Petr Šáda. Třípodlažní dům se dvěma bazény, posilovnou a squashovým kurtem má obytnou plochu 760 metrů čtverečních a to nejmodernější vybavení.

Když si k autu a vile pořídí čerstvý milionář i další doplňky a cestu kolem světa, může miliony rozházet za pár hodin.

Prodejny luxusního zboží se v Brně bez problémů uživí. „V Brně žijí podnikatelé, které nezasáhla hospodářská krize. Pokud ztratili například deset dvacet milionů, je to pro ně zanedbatelná částka,“ tvrdí majitelka klenotnictví Oriosa Zora Spoustová. V jejím obchodě na náměstí Svobody si boháči mohou koupit třeba hodinky za necelých pět milionů korun. „Na některé věci je však i Brno malé, takže k našim klientům patří zákazníci z Prahy nebo z Rakouska,“ doplňuje Spoustová.

Zámožní lidé nákupem klenotů investují své peníze do jejich hodnoty. Ta ani po letech neztrácí. „Uložit peníze lze i do luxusního bydlení. Brno se totiž rozpíná a kvůli jeho poloze v kotlině nemůže zásadně růst do okolí. Snad proto se poslední dobou dobře prodávají obydlí na okraji města,“ řekl makléř Marek Kopančuk.

Stomilionový jackpot by tak výherce za luxusní zboží bez problémů v Brně utratil. Podle psychologů by se to mohlo stát hlavně lidem, kteří na takové množství peněz nejsou zvyklí.

„Někdy se to opravdu stává, protože člověk ztratí rozum. A pak nakupuje bez rozmyslu. Nejdůležitější je zachovat chladnou hlavu,“ radí psycholog Jiří Brančík a poukazuje na případy milionářů, kteří nezbohatli prací, ale výhrou v loterii. Mnozí z nich peníze utratili za zbytečnosti a brzy bylo jejich konto na nule.

Jak rozházet v Brně 128 milionů? Stačí koupit sedm věcí

Milionáře poznají obchodníci s luxusem už od dveří. Ostatní lidé se mohou zbožím alespoň pokochat.

Na rukou nosí hodinky, za které by si jiný Brňan koupil rozlehlejší rodinný dům. A v garáži mají auto, za něž by kdejaká obec za Brnem mohla sestavit rozpočet na nejeden rok. Řeč je o boháčích utrácejících v Brně miliony. Těžkou hlavu si s rozhazováním peněz dělat nemusí. Možností, jak utratit částky s pěti a více nulami, je v Brně spousta. Sedmička vybrala sedm z nich.

Čas s „Velkou komplikací“

Jestliže by si chtěl zámožný Brňan pořídit nejdražší náramkové hodinky, pak by neměl minout klenotnictví Oriosa na brněnském náměstí Svobody. Ručně vyráběné hodinky Grande Complication by ho přišly na pět milionů korun. Získá tím originál, který na ruce nosí třeba jen pár desítek lidí na zeměkouli.

„Mezi zákazníky, kteří jsou ochotni tolik peněz za hodinky vydat, jsou především podnikatelé pracující od rána do večera. Je to pro ně jakási odměna za to, že tak tvrdě pracují,“ říká obchodník Martin Pavelka a ukazuje ručně vyráběný hodinářský klenot ze švýcarské firmy IWC.

Hodinky jsou extrémně odolné a prakticky nezničitelné. Majitel je tak může nosit celý život. „Pouzdro hodinek je z osmnáctikarátového zlata nebo z platiny. Sklíčko je vyrobené ze safíru. Řemínek je zase z krokodýlí kůže,“ popisuje klenotník drahý skvost.

Zaměstnanci odvedou klienta do speciální místnosti. Má v ní klid, dostane kávu, občerstvení, a pokud chce, může si i zapálit kubánský doutník. „Bohatého zákazníka poznám už od dveří,“ tvrdí Pavelka.

Jaguar C-type

Většina aut ztrácí na hodnotě už ve chvíli, kdy s ním řidič vyjede z autosalonu. Nic podobného by se nemělo stát majiteli historického sporťáku Jaguar C-type. Za necelých šedesát milionů korun si ho může odvézt z firmy JH Classic Cars v brněnských Černovicích.

„Na světě je pouze čtyřiapadesát kusů a každý má svou historii. Cena se pak odvíjí od toho, co má auto za sebou,“ říká spolumajitel firmy Jiří Jurman. I v této společnosti zacházejí se zákazníkem jako v bavlnce. Autem se může projet dokonce i na automotodromu, aby si zavzpomínal na zašlou slávu z dob, kdy jaguáry závodily v Le Mans.

Přestože je auto tak drahé, nemá žádnou elektroniku. Dokonce ani posilovač řízení nebo synchronizovanou spojku. „Je to surové auto a nedá se lehce řídit. Zájem o něj mají především fandové. Nebo takoví zákazníci, kteří už nevědí, co by si koupili, a tak si pořídí sběratelský kousek,“ tvrdí Jurman.

Telefon Vertu

Mobilní telefon Vertu je podobný sněžnému muži. Ne tvarem, ale historkami. Na světě existuje jen pár lidí, kteří ho viděli. A jen málokdo spatřil někoho s ním telefonovat. Dokonce na něj neexistují ani recenze. Přesto se mobily Vertu vyrábějí už přes deset let a patří mezi nejluxusnější a nejdražší.

K reprezentativním kusům, jež by se daly zařadit i mezi vzácné šperky, patří modely z řady Vertu Diamonds. Základní cena začíná na 970 tisících korun. Vnitřnosti má sice z mobilů Nokia, ale obal je vyrobený ze žlutého, bílého i osmnáctikarátového zlata a svislé lemy displeje a klávesnice jsou ozdobené desítkami čirých i barevných briliantů.

„Zákazníci si je nekupují ani tak pro to, aby měli drahý mobil, ale kvůli luxusním službám,“ tvrdí Zora Spoustová, ředitelka Oriosy. Zákazník si totiž může zavolat na speciální infolinku, kde mu operátoři splní každé přání. Od zajištění dopravy, zapůjčení auta, rezervace restaurace, hotelu až po vypůjčení obleku nebo zakoupení snubního prstenu kdekoliv na světě.

Cesta kolem světa

Když se Brňan zamyslí a odpoví si na otázku, co by dělal s miliony, většina řekne, že by jela na cestu kolem světa. Ani to není problém. V cestovní kanceláři Čedok mu připraví zájezd na míru. Jestliže bude chtít spát v luxusních hotelech, nebude cena nižší než pět milionů korun.

„Představy klientů jsou velice individuální. Cesta kolem světa se totiž nedá ušít podle mustru. Každý zákazník je jiný. Někdo chce luxus, jiný zase průvodce, další třeba diskrétnost a klid,“ přibližuje cestovatele ředitelka regionu Brno Yvonne Zelníčková.

Dobrodruh si může připlatit i za desetidenní plavbu ledoborcem na severní pól. „Cena za osobu ve dvoulůžkové kajutě je 561 tisíc, příplatek za pokoj pro jednoho je 315 tisíc korun. Navíc si může připlatit i za nadstandardní služby nebo let v business třídě,“ vypočítává Zelníčková z Čedoku. Dohromady tak luxusní cesta kolem světa může přijít až na šest milionů.

Hodiny Atmos

Něco jako investice do uměleckého díla je pořízení stolních hodin značky Atmos ze švýcarské manufaktury Jaeger LeCoultre. Jsou to nejslavnější hodiny, u nichž neexistuje horní limit ceny. V Brně začíná jejich cena na „pouhých“ 146 tisících korun, ale zákazník – fajnšmekr – si klidně může pořídit i dražší model převyšující milion. „Zatím nejdražší hodiny Atmos si nechal na zakázku vyrobit arabský šejk. Dal za ně půldruhého milionu eur, což je v přepočtu na koruny přes sedmatřicet milionů,“ říká Spoustová.

Zvláštností stolních hodin Atmos je, že není potřeba je natahovat. Jejich strojek pohání kolísání teploty okolního vzduchu. „Pokaždé, když teplota stoupne či klesne o jeden jediný stupeň Celsia, mechanismus je schopen uložit dostatek energie k zajištění chodu a funkcí hodin po dobu několika dní. Srdcem mechanismu je hermeticky uzavřená kapsle plněná plynem. Když teplota stoupá, plyn expanduje a rozšiřuje ji, když teplota klesne, je to naopak. Každá tato změna vede k natažení pérka hodinového strojku,“ vysvětluje Pavelka.

LCD SHARP 108“

Za cenu televizoru, který ve značkové prodejně v brněnském Králově Poli prodává japonská značka Sharp, by se daly koupit dva byty. Pokoukání na LCD obrazovku s úhlopříčkou 108 palců, což jsou bezmála tři metry, přijde na více než čtyři a půl milionu korun.

Sledovat obraz na takové ploše není jen tak pro leckterý obývací pokoj. Také váha televizoru se neřadí mezi „drobečky“. Samostatná váží dva metráky a s podstavcem ještě o sto kilogramů víc.

Zákazník by tak měl s tímto údajem počítat, pokud by si ji snad chtěl pořídit domů. V Brně firma doposud prodala dva kusy. K akčnímu modelu si majitelé odvezli navíc terénní automobil. Jedním ze zákazníků, kteří se na tento televizor doma dívají, je moderátor Leoš Mareš.

Dům na dobré adrese

Objemný televizor by se mohl vejít do luxusní rezidence v brněnských Ivanovicích za padesát milionů korun, kterou nabízí realitní kancelář Gaute. Obchodníci na trhu s luxusními realitami si nemohou stěžovat. „Zájem o nemovitosti přesahující cenu deset milionů korun je trvalý. V poslední době se většinou jedná o klienty, kteří se do Brna vracejí ze zahraničí a chtějí se v něm usadit,“ vysvětluje realitní agentka Monika Russeggerová.

Zákazník toužící po nemovitosti „na dobré adrese“ a mající dostatek peněz, má v realitní kanceláři dokonalý servis. „Zařizujeme od případného schválení hypotečního úvěru v bance, přes úschovu peněz až po zápis do katastru nemovitostí. Klient se prakticky nemusí o nic starat,“ upozorňuje agent Petr Šáda ze společnosti Gaute.

Samozřejmostí je odvoz zájemce do nabízeného domu luxusní limuzínou. Na pozemek o rozloze skoro pět tisíc metrů čtverečních zasazený do krajiny s hlubokými lesy.

Rezidence má rozsáhlou zahradu s altánky pro grilování a letní relaxaci ve stínu. Bazén je venku i uvnitř domu, kde tvoří vodní svět se soláriem a saunou,“ přibližuje Šáda milionářský domek.