Miliony lidí se mohou podepisovat zaručeným digitálním podpisem

Zdroj: iStock Photo

Konec obíhání firem a institucí a desítkám různých hesel. Přítrž tomu činí zaručené digitální podepisování BankID SIGN, které je z pohledu zákazníka stejné jako potvrzování plateb v elektronickém bankovnictví. Vše je pohodlné, bezpečné a rychlé, nic se neplatí a totožnost garantuje použití bankovní identity. Kdo si chce přelomovou novinku vyzkoušet, může navštívit webové stránky www.bankid.cz společnosti Bankovní identita, a.s. nebo využít přímo odkaz https://demo.bankid.cz.

Služba BankID SIGN umožňuje online podepisování smlouvy nebo dokumentu ve formátu PDF u firem - třetích stran. Jde o ekvivalent písemné formy právního jednání, který je možné použít v naprosté většině případů, kdy se lidé běžně podepisují. Toho, kdo se podepsal, lze ověřit i zpětně.  „BankID SIGN ověří klienta pomocí bankovní identity a vytvoří mu jednorázový podpisový certifikát, kterým daný dokument podepíše. Celý proces trvá jen několik vteřin,” vysvětluje Marek Růžička, výkonný ředitel společnosti Bankovní identita.

Předností je celá řada

Prostřednictvím BankID se lidé snadno zaregistrují nebo přihlásí  do portálů různých firem, ušetří tak spoustu času a starostí. Díky tomu mohou uživatelé “oběhnout” řadu firem, které pro svůj život využívají, bez toho, aby opustili pohodlí domácnosti. Například dodavatele elektřiny nebo plynu, životní, neživotní nebo zdravotní pojišťovny, zprostředkovatele hypoték, eshopy apod. Firem, které mají přístup k BankID, už  je přes 70 a seznam rychle roste. Výhledově jich budou stovky. „Věříme, že firmy, které dnes již používají BankID k registraci a ověření svých klientů, v krátké době využijí i možnost podepsat s klienty třeba smlouvu pomocí služba BankID,“ zdůrazňuje Marek Růžička.

Trio bank se brzy rozroste

Přístup k BankID SIGN už nyní mají miliony klientů České spořitelny, ČSOB a Komerční banky s aktivní bankovní identitou. Na zavedení se připravují i další finanční ústavy a očekává se, že počet poskytovatelů se bude v dalších měsících významně rozšiřovat. Nejde přitom jen o banky. BankID SIGN již poskytují i firmy, jmenovitě Česká spořitelna – penzijní společnost, Digital Solution, a.s. a SEFIRA spol. s r.o., a do svých aplikací ho plánují včlenit i další specializovaní výrobci jako signi.com nebo Software602.

Konec prostého podepisování

V České republice kupodivu zatím žádná všeobecně používaná forma digitálního podpisu rozšířená nebyla. To, co se používá, je řekněme způsob „prostého podpisu“, kdy se dokumenty podepisují zadáním kódu doručeného na mobil. Jenže v tomto případě druhá strana nemá jistotu, kdo opravdu dokument podepsal. Zato BankID SIGN ověří klienta prostřednictvím bankovní identity, což je jednoznačná identifikace, a podepíše dokument zaručeným digitálním podpisem. Klient navíc nepotřebuje žádný kvalifikovaný certifikát.

A jak v praxi vše probíhá?

Uživatel vstoupí na portál firmy, kde si chce například zřídit službu, identifikací přes BankID předá své údaje a firma nabídne smlouvu, kterou zobrazí v PDF. Poté klikne na možnost „podepsat pomocí BankID SIGN“, zvolí si konkrétní banku, prostřednictvím které se chce podepsat, a provede své ztotožnění, tedy identifikace osoby. V dalším kroku mu jeho banka znovu zobrazí předmětné PDFko a požádá klienta, aby potvrdil, že chce daný dokument podepsat. Celý proces je stejný jako když uživatel potvrzuje příkaz k úhradě. Po potvrzení BankID do dokumentu přidá elektronický podpis dané osoby a vše je hotové. V celém procesu je sice několik potvrzovacích kroků kvůli bezpečnosti a transparentnosti, ale podepisování je velmi rychlé.