Milovičtí nechtějí mít „za humny“ sluneční Temelín

Co s opuštěným bývalým vojenským letištěm u Milovic? Kraj se zhlédl v solárních panelech. Místním se to nelíbí.

Na dvacet let si pronajmeme plochu letiště a postavíme na ní obří solární elektrárnu. A pak ji zase zbouráme. To slibuje sdružení, jež má podle mínění vedení Středočeského kraje recept na využití bývalého vojenského areálu u Milovic nedaleko Nymburka.

Projekt Sdružení pro rozvoj a revitalizaci bývalého vojenského prostoru Mladá, jež vyhrálo krajem vyhlášenou soutěž, přijeli do města představit investor a úředníci kraje. Prezentaci poslouchala zhruba pětistovka lidí z Milovic a okolí. Spokojení neodcházeli.

„Elektrárna o rozloze sto padesáti hektarů, vědecko-technologický park, nové domy, jízdárna, stáje pro chov ovcí a koz,“ vypočítal zástupce investora Boris Čajánek to, co by u města mělo vyrůst.

Náklady? Zhruba 14 miliard korun. Výkon? Padesát megawatt. Pro srovnání – jaderná elektrárna Temelín má výkon dva tisíce megawatt. Se stavbou chce sdružení začít ještě letos.

Z elektrárny „za humny“ lidé v Milovicích nadšení nejsou. Podle nich projekt nepřinese městu vůbec nic.

„Zaměstnáme přes tři sta padesát lidí,“ oponuje Čajánek. Vsadil na citlivou notu, počet lidí bez práce na Nymbursku stoupá. Vedle Kutnohorska a Příbramska je regionem s nejvyšší nezaměstnaností ve středních Čechách.

Místní jsou přesto skeptičtí. „Reálných je 150 míst, a to ještě jen při montáži solárních panelů. Až vše postaví, budou čtyři lidi na kole elektrárnu objíždět a kontrolovat,“ uvedl vedoucí správy majetku města Alexandr Černý.

„Samotná elektrárna skutečně tolik míst nevytvoří, potřeba údržby je minimální. Práce bude v technologickém parku,“ tvrdí Čajánek.

Kromě nájemného za příštích dvacet let, jež by kraj dostal po podpisu smlouvy, sdružení slibuje zisky pro tamní firmy. Chystá demolici desítek bývalých vojenských budov, které podle statika neodpovídají normám a již mají demoliční výměr.

Jeho existenci však vedoucí stavebního úřadu Jana Doulová popírá. „Ty domy je možné opravit. Právě teď jeden kolaudujeme,“ tvrdí úřednice.

Investor projektu má jiný názor. Tvrdí, že řada domů je v hrozném stavu a jejich oprava by byla nákladnější, než demolice. „Být otcem dětí tady v Milovicích, budu trnout, kdy se tam vydají a něco se jim stane,“ tvrdí Čajánek.

Lidé v Milovicích mají opačný názor a proti projektu sepisují protestní petice.

Velkolepý plán může zastavit energetická společnost ČEZ. Stačí, když nedovolí elektrárnu připojit do rozvodné sítě. Firma v minulých týdnech kvůli riziku přetížení rozvodné sítě vyhlásila „stop stav“ projektům nových solárních elektráren.

„My však od společnosti ´ČEZ Obnovitelné zdroje´ máme příslib coby strategického partnera,“ uvedl Čajánek a dodal: „Podle naší studie je linka z Čelákovic do Mladé Boleslavi hladová po další energii.“
ČEZ je tajemný.

Předjímat, jak se k projektu postaví, je prý předčasné. „Pravdou je, že náš zájem je větší než před dvěma měsíci,“ řekl Martin Schrier z tiskového oddělení energetické společnosti.

PROJEKT MILOVICKÉ ELEKTRÁRNY VE ZKRATCE - s čím se počítá: se solární elektrárnou na dvacet let, s demolicí zchátralých budov, s výstavbou vědecko-technologického parku, s farmou zaměřenou na ekozemědělství, chov ovcí a koz, v plánu je i velký jezdecký areál
- investor: Sdružení pro rozvoj a revitalizaci bývalého vojenského výcvikového prostoru Mladá
- investice: pronájem území milion korun ročně, demolice: 498 milionů korun, nová pracovní místa: 358