Ministerstvo pro místní rozvoj řeší, co dál s mapou nájemného

Další vývoj mapy místně obvyklého nájemného ministerstva pro místní rozvoj (MMR) je zatím nejistý. Brněnský Institut regionálních informací, který mapu zpracovává, ji musí provozovat do poloviny roku 2012. O dalším provozovateli ani podobě mapy dosud rozhodnutí nepadlo. Informoval o tom Jan Dvořák z tiskového odboru MMR. "Tento projekt byl od začátku deklarován jako pilotní, na jehož základě bude postaven dlouhodobý koncept. O jeho nevytvoření neuvažujeme, musíme však nyní pečlivě zvážit, jak tento další krok nastavit," uvedl Dvořák. Jednou z alternativ je podle něj také vypsání nové soutěže na provoz mapy, z níž by vzešel provozovatel na delší časové období.

Mapu nájemného zprovoznilo ministerstvo letos v únoru. Do konce roku 2011 má být kompletní. To znamená, že bude obsahovat údaje o činžích ze všech 639 obcí nad 2000 obyvatel, v nichž už regulace nájemného skončila. Spolehlivě bude ovšem možné najít v mapě jen data o nájmech na základě znaleckých posudků. V případě čísel o volně smluvně sjednaných činžích, deregulovaném nájemném nebo činžích v obecních bytech údaje často chybí. „Bohužel v některých případech je u ostatních kategorií statistický vzorek dat vzniklých po skončení regulace příliš malý na to, aby mohl být považován za vypovídající údaj,“ poznamenal Dvořák z MMR. K 1. prosinci mapa nájemného zahrnovala čísla o nájemném v obecních bytech u 295 obcí ze zmíněných 639. V případě volně sjednaného nájemného obsahuje mapa data za 17 obcí. Mezi nimi je například Ostrava, Ústí nad Labem, Český Těšín, Česká Lípa či Litvínov. Předseda Sdružení nájemníků ČR Milan Taraba soudí, že mapa funguje zatím příliš krátce na to, aby bylo možné říci, zda se osvědčila. „Mapa nájemného nyní ještě nemůže mít dostatek věrohodných údajů, slouží zatím spíše orientačně. V Německu vznik podobné mapy trval devět let,“ řekl Taraba.

Mapa nemá sloužit jako podklad pro rozhodování soudů ve sporech o určování výše činží, je určená pro majitele bytů i nájemníky pro lepší orientaci v cenách nájemného po deregulaci. Ministerstvo si od internetové mapy slibuje, že pomůže předcházet soudním sporům. „Mapa nájemného pomáhá k tomu, aby se pronajímatel s nájemcem snáze dohodli a v podstatě odpovídá nájemnému, které se v dané lokalitě obvykle účtuje,“ uvedla mluvčí Občanského sdružení majitelů domů a bytů Aneta Červenková. Ministerstvo pro místní rozvoj ale podle ní mělo začít práci na mapě dříve.

Posledním dnem loňského roku skončila regulace nájemného přibližně pro 400 tisíc bytů v Česku. Ve většině krajských měst, velkých městech Středočeského kraje a v Praze regulace nájemného skončí k 31. prosinci 2012. Celkem se v Česku regulace týkala přibližně 700 tisíc bytů.