Místo trubek energie ze slunce

Tam, kde se dřív vyráběly trubky nebo těžilo uhlí, vyrůstají sluneční elektrárny. Solární panely zaplňují průmyslově nevyužité plochy i prostory po dolování.

Chomutov, Most / Volné plochy průmyslových areálů v Chomutově zaplní solární panely. „Budeme stavět dvě sluneční elektrárny. Jednu v železárnách, druhou ve válcovnách,” uvedl mluvčí společnosti Z-group Miroslav Slaný. Obě mají být v provozu v příštím roce. Jejich celkový výkon bude téměř devatenáct magawattů. „V tuto chvíli už pro ně vyměřujeme a připravujeme plochy,” doplnil Slaný.
Solární elektrárny vyrábějí „čistou“ energii, protože jejich palivem je sluneční záření. „Pro jejich výstavbu máme dobré podmínky. Začali jsme o nich přemýšlet ještě před příchodem krize do ocelářského průmyslu. Využijeme naše kvalifikované techniky a dělníky. Máme tady k tomu i zázemí nutné pro připojení elektrárny do sítě,” vysvětlil Slaný.

Výhodou je, že oceláři si ve svých závodech vyrobí nosné konstrukce pro solární panely a sami si je i smontují.

Solární energetika velkým hitem

Oblast solární energetiky provází raketový nárůst bez ohledu na hospodářskou krizi. Sluneční elektrárny zažívají v poslední době obrovský rozmach i v naší zemi. Ve výrobě energie ze slunečního záření ale Česká republika stále výrazně zaostává za Německem i za dalšími zeměmi západní Evropy.
„Současný výkon všech slunečních elektráren v České republice dohromady tvoří necelé procento výkonu jaderné elektrárny Temelín,” upozornil Slaný.

Sluneční elektrárna i v bývalém lomu

Na výsypce po hnědouhelném lomu Vrbenský nedaleko Mostu už stojí sluneční elektrárna s deseti a půl tisíci solárními panely. Do sítě může ročně dodat přes dva miliony kilowatthodin elektrické energie, což vystačí tisícovce domácností v panelácích. „Pozemky jsou naše, přemýšleli jsme, jak je využít. Právě dostatek volných ploch nás přivedl k nápadu vystavět tu solární elektrárnu,” řekl jednatel firmy Ring energy Pavel Hanka.

Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů je podle něj současným trendem. Díky ekologické výrobě elektřiny se podle Hanky každoročně do vzduchu nedostane dva a půl tisíce tun oxidu uhličitého.
Investice do slunečních paprsků je jistá. Ale jen pro ty, kdo vlastní velké plochy a mají peníze na nákup drahého solárního zařízení. Stát totiž zaručuje výhodnou výkupní cenu na dvacet let a garantuje i její odběr. „Máme spočítané, že se nám vše vrátí za patnáct let. Životnost panelů je ještě o pět let delší,” dodal Hanka. Elektrárna Vrbenský je ve zkušebním provozu, ale už jede na plný výkon. S přechodem do běžného provozu počítá ještě do konce srpna.

Solární panely mají v budoucnu zaplnit také poloprázdnou průmyslovou zónu Joseph v blízké Havrani.