Místo tvrdé práce pohodlí britských stájí. Alespoň řečtí oslové z krize těží

Osel

Osel Zdroj: notsowildlife.com, Dave Wild

V Řecku zasaženém ekonomickou krizí není o srdceryvné příběhy nouze, jen málo z nich však končí tak dokonalým happyendem jako příběh opuštěných oslů, kteří se místo na jatkách ocitli v aristokratické britské stáji. Řekové, kteří byli po desítky let zvyklí osly používat na těžkou práci v terénu, se teď kvůli nedostatku peněz zvířat zbavují. A Británie se snaží aspoň některé z nich zachránit před smrtí hlady nebo před neradostnou cestou na porážku. Píše o tom deník The Wall Street Journal.

Jedním z hrdinů dobrodružného příběhu je oslík Christoforos, který původně žil na řeckém ostrově Kos. Ten si díky peripetiím hodným Homérovy Odyssey už od loňského prosince užívá luxusního důchodu ve Velké Británii: namísto nošení těžkých nákladů má k dispozici přepychovou stáj na panství dědičky vévody z Norfolku, užívá si lazebnické péče a jídelníčku, o kterém se mu v Řecku ani nesnilo.

Podmínky, za kterých přežívají v Řecku hospodářská zvířata, jsou vzhledem k ekonomické situaci země čím dál horší. Majitelé si nemohou dovolit zvířectvo živit, a tak mnohá z nich uhynou. Britské organizace na ochranu zvířat se proto rozhodly jednat, a tak se mnoho řeckých oslů ocitlo v Anglii, kde se jim po několikahodinové cestě často dostane vpravdě královské péče.

Osel v ŘeckuOsel v Řecku | igougo.comV Řecku oslové plní práce všeho druhu.

Oslí nebe

„Musejí si myslet, že se dostali do nějakého oslího nebe,“ tvrdí Gwen Wareová, která pomáhá sehnat peníze na jejich záchranu v rámci neziskové organizace Saving Greek Animals (Zachraňujeme řecká zvířata). Christoforos, jeho nosičský kolega Fotis a dalších sedm oslů díky ní našli azyl na rozlehlém statku Angmering Park, který vlastní Anne Herriesová, dcera vévody z Norfolku.

O oslí stáj se v Angmering Parku stará chovatelka Fiona Burnessová a tvrdí, že místo je nejméně pro 40 zvířat. Zároveň ale zdůrazňuje, že o malou skupinu se může lépe postarat a poskytnout každému zvířeti „individuální péči“. Oslům se denně hřebelcuje srst a čistí se jim zuby, pravidelně chodí na pastvu, jako zákusek dostávají čerstvý zázvor, čistá podestýlka ze slámy je samozřejmostí a výhled na kanál La Manche třešničkou na dortu.

oslovéoslové | littletreasuresofbritain.comPřesun do Británie je pro osly bezpochyby výhra.

Britové mají pro osly slabost

Britové, kteří jsou svou vášnivou náklonností ke zvířatům známí, mají pro osly zvláštní slabost. V přímořských letoviscích jako jsou Blackpool či Brighton patří plážové vyjížďky na oslech k oblíbeným kratochvílím. Někteří lásku k oslům vysvětlují tím, že se stoičtí Britové cítí být s těmito zvířaty hluboce spříznění.

„Snaffi, jeden z našich oslů, se zasekl v brance. Pak tam prostě 40 minut klidně stál a čekal, až mu někdo pomůže. Kůň by v podobné situaci asi začal vyvádět jako šílenec,“ popisuje s nelíčeným obdivem Burnessová.

Přesná čísla, která by naznačila, kolik řeckých oslů tvrdě doplatilo na ekonomický sešup země, k dispozici nejsou. Barbara Duljerakiová, která vede oslí útulek na Krétě, ale tvrdí, že telefonátů od vesničanů, kteří se potřebují zvířat nutně zbavit, stále přibývá. „Je to docela tragická situace. Tihle osli 25 nebo 30 let tvrdě pracovali,“ říká.

Zvířecí utečenci se v nové vlasti skutečně musejí cítit jako v ráji. Žádná namáhavá práce je už nečeká, i když jejich chovatelé se je snaží zaměstnat - čistě kvůli tomu, aby se nenudili. Christoforos tak vozí děti v rámci terapie a oslice Alice, se kterou sdílí stáj, bude mít důležitou roli ve vánoční hře. Na svém hřbetě poveze Marii.