Mistr rajské omáčky? Ladislav Švehla

Nejlepší tradiční červenou pochoutku v České republice umí kuchař z Písku Ladislav Švehla. Na mistrovství trénoval čtrnáct dní.

Cibule, máslo, pepř, nové koření, bobkový list, rajský protlak, kečup, sůl, cukr.
Recept na obyčejnou rajskou omáčku zná snad každá hospodyňka. A také si jej vylepšuje podle svého.
Šéfkuchař píseckého hotelu Biograf Ladislav Švehla dotáhl chuť omáčky k dokonalosti. Umí nejlepší rajskou z celé České republiky. Rozhodla o tom porota na kuchařské soutěži v Karlových Varech.
„Rajská omáčka byla povinná jako národní specialita. Krajskou zvláštnost si každý z patnácti soutěžících určil sám,“ popisuje kuchař.
Porota nehodnotila jen chuť jídla, ale i vzhled. Nazdobit se dá totiž i omáčka. „Použil jsem cherry rajčata, zeleninu, která se přidává do základu, těstoviny jsem vtěsnal do formičky, takže to bylo zase trochu jiné,“ vypráví Švehla. Stejně jako sportovci i profesionální kuchař s dvanáctiletou praxí před soutěží trénoval. Čtrnáct dní přidával a zase ubíral ingredience do krvavě červené pochoutky. „Všichni kolem ochutnávali, radili mi. Dohadovali se. A o tom to je, čím víc lidí řekne svůj názor, tím líp,“ říká. Nakonec se ale stejně řídil podle sebe. V omáčkách toho podle Švehly moc nového vymyslet nejde, spíš jde o to, jak je vylepšit. Soutěži v Karlových Varech předcházelo regionální kolo v Českých Budějovicích. „Tam jsme vyhráli. Povinná byla ryba na kmíně, připravil jsem candáta a jehněčí,“ vzpomíná Ladislav Švehla.
Ve Varech ale s krajskou specialitou, pro kterou vybral opět jehněčí kolínko, nedosáhl o jeden bod na třetí místo. I tak měl radost. „Říkal jsem si, že by bylo prima, dostat se do desítky. Když přišly výsledky a zjistili jsme, že jsme čtvrtí, bylo to příjemné,“ usmívá se.
A jaké je pro muže vlastně povolání šéfkuchaře? „Náročné, zvlášť v letních vedrech. V kuchyni bývá třeba i padesát stupňů. Není to jen o vaření, ale i spoustě práce kolem,“ míní třicetiletý mistr.
Baví ho experimentovat, zkouší nové recepty. „Ani já neumím všechno. Když něco neznám, kouknu se na internet. Je tam víc než v kuchařce,“ dodává.
Pro ženu moc výhod ale manžel šéfkuchař nemá. „Doma vaří většinou manželka. Je šikovná. Mně to stačí v práci,“ uzavírá Švehla.