Mitsubishi vyvinula robota pro nejdrsnější práci – úklid po jaderné nehodě

Robot MEISTER od Mitsubishi

Robot MEISTER od Mitsubishi Zdroj: Mitsubishi

Japonská společnost Mitsubishi vyvinula robota odolávajícího radioaktivnímu záření, který by měl namísto lidí vyčistit zamořenou elektrárnu Fukušima. Ta byla vážně poškozena při loňském zemětřesení, respektive po zaplavení vlnou tsunami.

Dálkově ovládané roboty nedávno představily i firmy Hitachi a Toshiba. Uvnitř elektrárny už pracují roboti firmy Qinetiq, ti však nebyli speciálně navrženi pro tento druh práce. O robotech pro krajně nevděčnou práci píše server BBC News.

Jeden z britských expertů zdůraznil, že práce uvnitř jaderného reaktoru je pravou výzvou pro robotiku. Stroj Mitsubishi nese zkratku MEISTER (Maintenance Equipment Integrated System of Telecontrol Robot) a jde o jakéhosi „tankobota“, který je 1,3 metrů vysoký a má dvě volně pohyblivá ramena, z nichž každé je schopné unést až 15 kilogramů. Robot je vybaven různými nástroji a jeho elektronika odolává záření.

Roboti musejí umět improvizovat

Jeremy Pitt, náměstek ředitele inteligentních systémů a sítí na Imperial College v Londýně nicméně řekl, že robotika se stále ještě plně nevypořádala s výzvou plnohodnotné náhrady člověka v těchto drsných podmínkách. „Provoz v extrémních prostředích vyžaduje pozoruhodnou škálu lidských dovedností, které jsou u člověka považovány za samozřejmé, ale vtisknout je robotům není tak snadné,“ řekl.

V zásadě jde o to, že místo toho, aby měl robot naprogramovánu sadu a sled přesných akcí, je třeba ho naučit v otevřeném prostoru improvizovat. To znamená, že robot by měl být v jistém smyslu schopen „uvažovat a učit se“. Zatím jde vždy o kompromis; bezprostředně po katastrofě byl ve Fukušimě nasazen například robot Qinetiq, který byl ale původně zkostruován pro vyhledávání min. Toshiba zase zdůrazňuje přednost svého robota, který funguje na bázi bezdrátové sítě a dokáže si i v silné radiaci sám najít lepší signál, jestliže pozná, že signál je slabý.

Problémem robotů v zamořeném prostředí je, mimo jiné, jejich případná potřeba opravy. Podle mluvčího firmy Qinetiq Marka Clarka, je robot při ztrátě kapaliny z hydrauliky například schopen vyslat varující zprávu v dostatečném předstihu, aby mohl být obnoven a nezkolaboval uprostřed zamořeného pracoviště. Clark rovněž říká, že roboti operující v těchto specifických podmínkách by měli být zbaveni „všech zbytečných věcí“ a dokonce by měli být schopní – třeba když se nějakou svou částí zachytí v troskách – se svého zablokovaného manipulátoru zbavit sami a pokračovat v práci, podobně jako je ještěrka schopná pozbýt části svého ocasu.