Mladí výtvarníci překračují hranice

Pátý ročník mezinárodní výstavy uměleckých škol Iuventars je nejen ohlédnutím, ale i příslibem další svěží inspirace.

Halu divadelního sálu Domu kultury Metropol zaplnily desítky výtvarných děl, které vytvořili současní či bývalí studenti uměleckých škol. Jsou důkazem, že umění nezná hranic a že mu prospívá, když se sčítají vlivy rozdílných tradic a zkušeností.
„Chtěli jsme, aby výstava jiskřila nápady, a to se podařilo,“ říká Jaromír Schel, tvůrce a organizátor přehlídky Iuventars.
Letos se do ní zapojili studenti a absolventi šestnácti středních a vyšších uměleckých škol z osmi evropských zemí a jako hosté i výtvarníci ze šesti vysokých škol z celosvětového projektu Figurama.

Školy stále přibývají

Původně byl Iuventars setkáním pěti jihočeských uměleckých škol, pak se přidali Italové, Rakušané a Němci. Postupně se seznam vystavujících rozšířil o výtvarníky z dalších zemí, takže se navzájem už hodně ovlivňují.
Začali se navštěvovat, vyměňovat si studenty a plánují také stáže pedagogů. „Tvůrčí lidé si snadno porozumějí. Nemusí přitom ani dokonale ovládat řeč svého kolegy,“ podotkl Schel. Pátý ročník je o to prestižnější, že výstava měla premiéru v rakouském Linci, který je letos hlavním městem evropské kultury. Byla tam úspěšná a pak se přestěhovala do budějovického Metropolu, kde zůstane do pátku 13. listopadu.
Kromě obrazů a soch návštěvníci spatří například užitou grafiku, webdesign, umělecké a reklamní fotografie, šperky nebo módu. Zahraničí zastupují školy z francouzského Lorientu, chorvatského Záhřebu, italské Valencie a Trenta či Lince. Většinou se jejich studenti a učitelé prvně setkali právě díky Iuventars a mnohdy navázali tak dobré kontakty, že už přerostly v přátelství.
„Ostnatý drát, který dělil hranice, bylo možné snáz přestřihnout než ten psychologický. To dá trochu víc práce. Mladí a tvůrčí lidé ale k tomu mají nejlepší předpoklady,“ věří Schel.

Tradice i moderní umění

Někteří pracují na společných projektech a učí se od sebe navzájem, například Češi jsou uznávaní ve sklářském oboru, Italové jsou zase velkou inspirací pro práci se dřevem. Ukázky těchto a dalších stylů lidé na výstavě uvidí – například velký a do detailu propracovaný dřevěný model katedrály v italském Trentu, mozaiky či originálně zdobené sklo.
Inspirativní je také třeba učebnice sestavená z obrázků věcí, které při vyslovení znějí podobně, ale vypadají úplně jinak. Velký ohlas sklízí restaurátorské mistrovství z Písku, kde vznikají i kopie starožitného nábytku. Pozornost poutá také kříž zdobený řezaným alabastrem či velké sochy z keramické školy v Bechyni.
Ta nyní vystavuje v Poslanecké sněmovně, poté organizátoři plánují představit ji v Metropolu v širším měřítku. V hale divadelního sálu bývá často rušno, takže se tam výtvarná díla budou objevovat častěji.