Mladí zastupitelé se učí vést tým i podřídit se jiným

Opavští školáci a studenti pravidelně zasedají ve vlastním zastupitelstvu. Letos už desátým rokem.

Diskutují o právech zvířat, menšinách i o opavských cyklostezkách. Hrají simulační hry, připravují Den země, Den dětí, pracují na dotazníkových výzkumech i dalších projektech. Je jim třináct až dvacet let a každý měsíc společně zasedají. Opavské zastupitelstvo dětí a mládeže.
„Zastupitelstvo řeší témata, která mě zajímají. Chtěla bych jednou studovat práva a myslím, že je to dobrá průprava. Diskuse mě baví a je to úplně něco jiného než ve škole,“ popisuje sedmačka Veronika Khucová důvody, proč se rozhodla stát členkou zastupitelstva. Je mezi zastupiteli nováčkem, na pravidelná zasedání a další pracovní schůzky chodí teprve od září.

Dvaašedesát zastupitelů

Už druhým rokem je zastupitelkou devatenáctiletá Kateřina Červenková. Oceňuje především zkušenosti, které by jinak nezískala. „Všechno si můžeme vyzkoušet prakticky. Přípravu akcí, přípravu diskuse. Naučila jsem se jednat s dospělými. Na zasedání chodí odborníci, se kterými můžeme mluvit a na cokoliv se jich zeptat,“ říká Červenková.
Letos má Opava dvaašedesát mladých zastupitelů. Jsou buď zvoleným zástupcem některé z opavských škol, nebo dobrovolným členem zastupitelstva. V jejich čele stojí předsedkyně a místopředseda.
Scházejí se každý měsíc a diskutují o předem zvoleném tématu. „Jsou to věci, o kterých chtějí mluvit oni sami. Na konci školního roku vždy navrhují témata na další rok. Já je pak rozpracovávám, hledám informace, filmy, hosty,“ líčí koordinátorka Opavského zastupitelstva dětí a mládeže Kateřina Havlásková. Na programu už bylo náboženství, dětská práva i povodně. Zastupitelé pracují rozděleni do čtyř týmů, každý tým má svého vedoucího. „Vedoucí týmů jsou celí rok stálí, ostatní jsou však rozdělení pokaždé jinak. Aby se naučili spolupracovat,“ vysvětluje Havlásková.
Na zastupitelstvo chodí i odborníci. Policisté, lidé z neziskových organizací, aktivisté. Každý přinese jiný pohled na probírané téma.
Zastupitelé se však scházejí častěji než jednou do měsíce. Připravují pro Opavu Den stromů či Den země. „Vedoucím kampaně se může stát i řadový člen. Každý si tak někdy vyzkouší, jaké to je vést tým a jaké je podřídit se jinému vedoucímu,“ popisuje koordinátorka Havlásková.
A příprava na projekty zabere mnohem více času než účast na zastupitelstvu. „Člověk nad tím někdy sedí čtyři hodiny, někdy i několik dní,“ líčí své zkušenosti devatenáctiletá zastupitelka Červenková.

Projekt pro město

Letos poprvé bude zastupitelstvo pracovat na projektu pro opavský magistrát. Výsledky výzkumu ‚V jakém městě byste chtěli žít‘ předají za dva roky radě města. „V tomhle školním roce chceme udělat sociologický průzkum, připravit dotazníky a sehnat peníze. Příští rok pak provedeme samotný výzkum,“ plánuje koordinátorka Havlásková.
Dětští zastupitelé se poprvé sešli před deseti lety. „Začínali jsme v pětadvaceti až třiceti lidech. Mezi mladými se to chytlo,“ vzpomíná Havlásková s tím, že na každém z dětí vidí znatelný posun. Dokážou například lépe vyjádřit svůj názor.
„Byla tady například dívenka, která ze začátku měla velký problém i s tím postavit se a ostatním se představit. Po několika letech před spoustou lidí sama odprezentovala celý projekt,“ uvádí příklad Havlásková. Podle ní se mladí zastupitelé dokážou k některým tématům tak dobře připravit, že překvapí i profesionály.
Michaela Pavlíková byla v opavském zastupitelstvu mladých několik let. Teď už má po škole a pracuje v pražském sdružení Tereza na mezinárodních projektech, které souvisejí s ekologií.
„V zastupitelstvu jsem se naučila všechno, s čím teď pracuju. Jak správně telefonovat, mailovat, jak oslovit člověka, jak prezentovat svou práci i sebe,“ říká Pavlíková. Při hledání práce si do životopisu napsala projekty, na kterých v zastupitelstvu pracovala. Právě díky zkušenostem s vedením týmu a získaným organizačním schopnostem práci získala.
A co na činnost mladých zastupitelů říkají představitelé města? Primátor Zbyněk Stanjura se s nimi pravidelně setkává. Oceňuje, že se mladí lidé zajímají o veřejné dění ve městě. „Nejvíce mne zajímá pohled jejich generace na veřejný život. Co jim schází, kam by investovali, jaký druh kultury či sportu preferují,“ popisuje setkání primátor Stanjura.