Mléko z automatů způsobuje průjem

Od prosince zaznamenali epidemiologové na Českobudějovicku sedmdesát případů bakteriálních onemocnění. U lidí, kteří pili nepasterizované mléko z automatů.

Je to hit, který se rozšířil z Českých Budějovic do celé země. Automaty na syrové mléko, takzvané mléčné bary. Oblíbily si je tisíce lidí. Druhou stranou mince jsou ale následky, které může mléko v přírodním stavu způsobit. „Od prosince evidujeme zvýšený nárůst počtu onemocnění bakterií Campylobacter jejuni, která způsobuje i těžké průjmy. Bývá v syrovém mléce,“ uvedla Marcela Fryšová z Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje. Na problém jako první upozornila Sedmička na webových stránkách www.sedmicka.cz v pátek 29. února.

Lidé mléko nepřevařují

Podle Evropské rady pro informace o potravinách je od sedmdesátých let bakterie Campylobacter jejuni považovaná za nebezpečný patogen. Odborníci potvrdili, že způsobuje u lidí až těžká průjmová onemocnění doprovázená bolestmi břicha, hlavy a horečkami. „Většinou se projeví za dva až tři dny. Těžší případy končí v nemocnici,“ řekla Fryšová.
Krajská epidemioložka Jitka Luňáčková je přesvědčená, že stopy vedou právě k automatům na mléko. V Budějovicích jsou u obchodních domů Tesco, Terno a u multikina CineStar. Na všech zařízeních je doporučení, že lidé mají mléko před konzumací převařit a skladovat při nízkých teplotách. Sedmička zjistila, že mléko si nepřevařuje doma nikdo z oslovených. Názor na to ovlivňuje i reklama společnosti, která rozmisťuje automaty. Podle ní má syrové mléko blahodárné účinky na střevní systém.
Souvislost s onemocněním a syrovým mlékem odmítá výrobce a distributor automatů, společnost Agri Toko. Podle jejího zástupce Miroslava Kuchty, jenž se stará o automat u Teska doplňovaný Zemědělským družstvem Podkleťan Křemže, se bakterie mohou do těla dostat i s jinými potravinami. „Mléko je před doplňováním testované v laboratořích,“ řekl.
Firma Toko navíc plánuje rozšíření automatů, které umožnila vloni schválená vyhláška, až na několik stovek. Projekt je úspěšný. Firma nabízí kolem tohoto byznysu další doplňky. Recepty na domácí sýry a kefíry z nepřevařeného mléka. „Převařit ho doporučujeme v návodu na automatech. Jestli to udělá, je věcí spotřebitele,“ poznamenal Kuchta.

Bakterie i v zásobníku

Dohled nad automaty má krajská veterinární správa. Ředitel jejího odboru Václav Slabý tvrdí, že stoprocentně bez rizika je jen alespoň krátce převařené mléko. Veterináři už dokonce objevili při namátkové kontrole bakterii přímo v zásobníku budějovického automatu. „Pokud se někde objevují vyloženě návody na pití syrového mléka, je to jen tah obchodníků,“ podotkl Slabý.
Bakterie Campylobacter jejuni je podle epidemiologů rozšířená v potravinách mnohem víc než známá Salmonella. Může se vyskytnout i v nedopečeném kuřecím mase. Proto je nejvíc průjmových onemocnění v létě, v době grilování. Počet případů nakažených z prosince a ledna teď ale převyšuje běžný průměr o padesát procent.
Veterináři a zemědělci mají i dobrou zprávu. Časem si prý lidé vypěstují proti Campylobacter jejuni odolnost, kterou dříve měli.
„Jako děti jsme nepasterizované mléko doma pili všichni. Je důležité umět s ním správně zacházet,“ dodal šéf ZD Podkleťan Křemže Otta Šandera.