Mobily mohou pomoci v boji proti rakovině či Alzheimerovi

Chytrá mobilní zařízení (ilustrační foto)

Chytrá mobilní zařízení (ilustrační foto) Zdroj: E15

Z chytrého telefonu dnes můžeme posílat e-maily, pořizovat fotografie a videa, poslouchat hudbu či brouzdat na internetu. Díky nejnovější aplikaci programátorů ze Stanfordovy univerzity však s mobilem můžeme dělat zase o nějakou tu trošku víc: pomáhat v boji s rakovinou či Alzheimerovo chorobou.

Vývojáři totiž nedávno představili mobilní verzi aplikace Folding@home pro zařízení s operačním systémem Android. Každý, kdo si tuto aplikaci nainstaluje, se tak stane součástí datové sítě pro distribuované výpočetní systémy. Zjednodušeně řečeno: jeho mobil bude pracovat na drobných výpočtech, které jsou součástí většího a náročnějšího modelování, které vědci ze Stanfordu potřebují při své práci, konkrétně pro modelování skládání proteinů.

„Lidé momentálně používají takové množství opravdu výkonných mobilních zařízení, že by byla škoda tohoto potenciálu nevyužít,“ nechal se při prezentaci aplikace slyšet profesor chemie na Stanfordu Vijay Pande, který stojí za oběma verzemi Folding@home.

Náročná chemie

Pande jako chemik potřebuje ke své práci porozumět, jak se skládají jednotlivé proteiny a jakým způsobem vzájemně reagují, a právě k tomu potřebuje zjistit jejich přesný tvar a způsob, kterým k tomu dochází. Jakákoliv drobná změna ve způsobu složení proteinu totiž může zapříčinit jeho částečnou i kompletní dysfunkci, což může v lidském těle mít za následek rozvoj vážných onemocnění.

Právě pro kalkulaci těchto dějů začal Pande už v roce 2007 spolupracovat se společností Sony, s níž vyvinul první verzi Folding@home, kterou poprvé spustili na grafickém procesoru herní konzole PlayStation. Počítačový program již úspěšně dokončil celou řadu dalších kalkulací. Aktuálně je do programu zapojeno zhruba 150 tisíc počítačů.

Přesnější předpis léků i další výzkum

Mobilní aplikace bude nyní nasazena pro výpočty chování kinázy a její role při rozvoji rakoviny prsu a také její reakce na nejrůznější druhy léků. Pande si od toho slibuje usnadnění práce lékařům při předepisování léků pacientům s rakovinou. Aktuálně totiž tento proces připomíná jakousi vyřazovací hru, při níž se hledá nejúčinnější lék v závislosti na tom, jak na něj tělo pacienta reaguje.

Aplikace bude vytěžovat telefon nejčastěji, když budete spát, výpočty se totiž spustí pouze když je telefon připojen na nabíječku a uživatel jej zrovna nepoužívá. Mobilní aplikace zatím pracuje jen na mobilních telefonech Sony Xperia řady Z a Xperia T3, T2 Ultra, M2 Aqua a C3. Pande nyní chystá update pro Android 4.4, který aplikaci zpřístupní všem mobilům na této verzi softwaru. Vyjít by měla v průběhu letošního roku.

Folding@home
Folding@home je původně počítačový software vyvinutý v roce 2007 rovněž na Stanfordu, distribuuje výpočty mezi uživateli PC. Na podobné bázi funguje řada dalších vědeckých programů, například i projekt Test4Theory, který pomáhá vědcům v CERN počítat srážky částic.

„Lékařům pomůžeme při genové sekvenci jednotlivých tumorů, přičemž určíme ten nejefektivnější lék,“ dodal s nadšením Pande. Kináza se složí za 300 tisíc nanosekund, chytrý telefon zvládne simulovat jednu nanosekundu za den. „Pokud by se třeba 10 tisíc telefonů zapojilo do kalkulace na osm hodin denně, výpočet by byl hotov již za tři měsíce,“ uvedl Pande.

Jakmile zapojené mobily spočítají dostatek variant složení zmíněného proteinu, vědci budou moci zahájit práci, konkrétně roli proteinu při rozvoji Alzheimerovy choroby. Když vše půjde tak jak má, na základě získaných dat by mohla vzniknout řada dalších projektů.

aplikace Folding@homeaplikace Folding@home | http://news.stanford.edu/

:

Jan Sedlák: Jak mobilní aplikace pojídají svět