Modely z kostek se nedají koupit, jen obdivovat

Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy je plné kostiček Lego. Tři měsíce mohou návštěvníci obdivovat modely, které sestavili fanoušci známé stavebnice.

Bojnický zámek, vila Tugendhat, oblíbená postavička Krtečka s autíčkem, kudlanka nábožná, monstrózní kosmický koráb nebo velkorozměrné železniční kolejiště zaplnily hlavní výstavní síň Středočeského muzea v Roztokách u Prahy. Různorodé exponáty nejsou nakreslené na papíře, vyrobené z keramiky, ale sestavené ze statisíce různobarevných kostek Lego. Dohromady je složilo asi dvaačtyřicet lidí, kteří se sdružují při internetovém serveru www.kostky.org.

Staví se sny

„Velkou část exponátů jsme skládali mimo muzeum, tady se pak během dvou víkendů dávaly dohromady a dolaďovaly detaily,“ řekl jeden z kurátorů výstavy Lego - Hračka i hobby 2010 Jindřich Kubec. Mezi vystavené „lahůdky“ patří podle něj osmimetrové hradiště, 190 centimetrů dlouhý parník mississippského loďstva či několikaúrovňové kolejiště s nádražími a okolní krajinou, po které (s drobnou kolizí) opět jezdí vlaky. „Je to úžasné, co se dá z Lega vyrobit. Ještě před pěti lety jsem si s touhle stavebnicí hrál sám, teď už stavíme společně se synem,“ poznamenal Mario Vajlík, který na výstavu vyrazil s pětiletým a ročním synem.

Svět spíš pro kluky

Jestliže kluci a chlapi různého věku jsou ze stavebních a technických modelů u vytržení, holky a jejich mámy tolik šancí nemají. Ač Lego vyrábí i stavebnice zámků s princeznami, draky, rytíři, zoologickou zahradou nebo zařízením bytů, na výstavě k vidění nejsou. Důvodem není, že by si holky s legem nehrály, ale patrně do něj nejsou tak zapálené. „Kde nic není, ani čert nebere. Prostě ženských stavitelek je málo, takže tyhle modely nemáme,“ přiznal Jindřich Kubec. A tak z rukou žen vznikl „alespoň“ pohádkový Krteček s kalhotkami a autíčkem.

Akce pro hravé a zvědavé

Přestože je většina vystavených exponátů za skly vitrín, sáhnout si na známou kostku a pokusit se z ní postavit vlastní model mohou návštěvníci i přímo v muzeu. Slouží jim k tomu nejen dva speciální stolky, ale také nachystané akce.
„Zabezpečit modely jsme po zkušenostech museli. Výstava potrvá tři měsíce, a je jasné, že během té doby by část modelů návštěvníci rozebrali nebo poničili. Jejich vynalézavost nezná mezí, někomu stačí jen skulinka ve skle, aby si suvenýr odnesl,“ vysvětlil Kubec.
Projevit svou fantazii a zručnost mohou fanoušci Lega 17. dubna od deseti hodin dopoledne do tří odpoledne, kdy organizátoři připravili soutěže ve stavění stavebnice.
Zvědavci by se do Roztok u Prahy měli vypravit 12. června, kdy na zámek dorazí roboti. Co všechno ti z Lega umí a jak se dají ovládat, ukážou zájemcům studenti katedry kybernetiky ČVUT. „Akce se koná v rámci Muzejní noci, začínáme v šest večer a končíme o půlnoci,“ uvedla pracovnice muzea Marie Jelínková Ťupová. Jinak je výstava otevřena do 25. června denně kromě pondělí od deseti hodin dopoledne do šesti hodin odpoledne.

Lego v Kladně

Výstavu v Roztokách by si Kladenští neměli nechat ujít nejen proto, že je téměř „za humny“, a za další dva roky za ní budou cestovat třeba do Ostravy. Ale hlavně proto, že Kladno a Lego patří k sobě. Ve zdejší průmyslové zóně se v roce 2000 začala montovat a vyrábět část dílů populární stavebnice, později se sem přemístila montáž velkých marketignových modelů a vývojové centrum dánské společnosti. Nyní se v kladenské Billundské ulici dostavuje sklad pro další kostičky.