Moderní nádraží: cestující na dešti

Dráhy zavřely čekárny ve čtyřech obcích na Písecku. Trať přechází na moderní dálkové řízení a ve stanicích už nejsou zaměstnanci.

V létě pláštěnku nebo deštník, v zimě teplé boty a rukavice. Tak by se měli vybavit cestující, kteří se rozhodli jet z Čimelic, Mirovic, Vráže nebo Čížové vlakem. Čekárny v těchto obcích jsou zavřené. Při špatném počasí není kam se schovat. A tak to zůstane.

„Minulý týden čekala na nádraží osmdesátiletá paní na vlak. V bouřce a dešti. Nakonec ji vzali do protějšího vlaku, aby nemokla. Je to ostuda,“ popisuje situaci místostarosta Čimelic Vladimír Bouček.

Uzamčené záchodky

Stejný názor mají i lidé v Čížové. „Pro cestující je to špatné. Budou stát v dešti a na záchod si na nádraží už také nemůžou dojít. Ani ten není přístupný,“ upozorňuje Daniela Dvořáková.

Zástupci Českých drah takový systém považují za efektivní. Nádraží zůstala bez zaměstnanců. Kvůli modernizaci a centrálnímu řízení ze železniční stanice v Březnici. Prázdné objekty společnost uzamkla, brání se tak vandalům.

„Přechodem na placení ve vlaku se nám sníží náklady. V současné ekonomické situaci to je nutnost,“ vysvětluje regionální mluvčí drah Radka Pistoriusová.

Podle Vladimíra Boučka budou mít zavřené čekárny spíše opačný účinek. Lidé přestanou jezdit vlakem. Jízdenky jsou drahé a pohodlí žádné. „A kdo se postará o letní a zimní údržbu? Když se podíváte na nádraží, vypadá už teď jak po válce,“ tvrdí Bouček.

Dráhy mají řešení: prostory nabízí obcím k pronájmu nebo ke koupi. „Ne obce, ale dráhy by měly zajistit malou čekárnu a celoročně uklizené nástupiště,“ shodují se starostové. O koupi žádná z obcí neuvažuje.

František Růžička jezdí vlakem z Českých Budějovic do Mirovic přes padesát let. Za ta léta zažil změny jízdních řádů, dobré spoje i vlaky s nesmyslnou čekací dobou, které nenavazovaly na přestup v dalším městě. Rozhodnutí Českých drah o zrušení vlakové čekárny v Mirovicích ale nechápe.

„Že na nádraží není výpravčí a neprodávají se jízdenky, není tak hrozné. Ale že je zamčená čekárna a cestující musí postávat venku na dešti, to nepochopím. A to ještě nepřišly mrazy,“ říká. Vlakem se denně přepravuje zhruba osmdesát lidí z Mirovic.

Starosta Zdeněk Bárta napsal dopis. Poslal ho Českým drahám a jihočeskému krajskému úřadu.
„Ptal jsem se, jak bude fungovat odbavení cestujících a služby na nádraží, aby nedocházelo k jeho ničení,“ popisuje. Dostal odpověď, že se o to může postarat sám. „Starostové ale už teď neví, co dřív. Pošty, veřejný pořádek, úklid chodníků,“ vysvětluje Bárta.

Zástupci obcí to zatím nevzdávají. „Připojíme se ke každé aktivitě proti tomuto nedomyšlenému rozhodnutí,“ říká odhodlaně starosta Čížové Roman Čarek.