Moskva chce postavit bitcoin mimo zákon. Zvažuje vlastní digitální měnu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Zach Copley via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Ruské ministerstvo financí připravilo zákon, který by v případě jeho schválení kriminalizoval nakládání s digitálními kryptoměnami typu bitcoin. Podle dalších záměrů Moskvy by ale Rusové o možnost používat čistě virtuální měnu zcela přijít neměli. Ruské finanční instituce by současně rády přišly s národní variací bitcoinu, jejíž šíření a regulaci by měl pod svou kontrolou stát.

Náměstek ředitele federální finanční správy Pavel Livadnyj pro list Kommersant upřesnil, že na téma emise ruské národní virtuální měny v současnosti probíhají jednání mezi bankovním sektorem a regulátory. Přiznal ale, že konkrétní návrhy legislativy dosud chybí. „Národní bitcoin“ se přitom poprvé stal tématem debat na nejvyšší úrovni již loni.

Cílem úřadů je v první řadě minimalizovat možnosti využívání kryptoměn k praní špinavých peněz a nelegálním transakcím. K tomu by mělo napomoci jak zavedení „státní“ virtuální měny, tak zákaz těch, které Moskva nemá pod svou kontrolou. Na rozdíl od přípravy „národního bitcoinu“ již s návrhem kriminalizace digitálních měn Rusko dokonce oficiálně pokročilo.

Příslušný návrh zákona již projednává státní duma. Ministerstvo spravedlnosti ovšem má výhrady kvůli přísným trestům za těžbu a směnu bitcoinů (či jiných kryptoměn): jednotlivci by hrozila pokuta půl milionu rublů (181 tisíc korun), případně čtyři roky vězení. Vedení finančních institucí, jako jsou banky či akciové fondy, by za obchodní využití kryptoměn čelilo až sedmi letům odnětí svobody.

Ministerstvo spravedlnosti však pochybuje, zda s sebou nová digitální platila přinášejí natolik velké společenské riziko, které by tyto postihy ospravedlňovalo. Ambivalentní pohled na ruské snahy sdílejí i někteří analytici.

„Zjednodušeně řečeno, technologie bitcoinu by při jejím rozšíření do každodenní praxe eliminovala či značně snížila potřebu využívat služeb bank, auditorů, pojišťovacích společností nebo různé státní registry. Existuje zde potenciál pro změnu vztahu mezi státem a občany. Není se co divit, že se tomu úřady brání,“ komentuje kroky Moskvy Alisa Tciriulnikovová na portálu Coin Telegraph.

Přispěvatelka současně dodává, že při vhodném využití těchto inovací by ale Rusko mohlo hypoteticky získat významnou geopolitickou výhodu. „Pokud by si technologické principy bitcoinu osvojily ruské a mezinárodní banky, nebyl by pro Moskvu problém obejít sankce různých druhů. Stala by se totiž nezávislou na mezinárodním bankovním systému SWIFT,“ píše Tciriulnikovová.