Mostečtí berou podporu a práci načerno

Žádná větší společnost letos lidem na Mostecku práci nedá. Říká to ředitel úřadu práce Oldřich Malý.

Skoro deset tisíc nezaměstnaných eviduje v současné době mostecký pracovní úřad. Jeho šéf Oldřich Malý říká, že jich je ještě o čtyřicet víc než v závěru loňského roku. Se sedmnáctiprocentní mírou nezaměstnanosti patří Mostecko k nejhorším oblastem v Česku.

Kolik lidí bez práce z Mostecka připadá na jedno volné místo? Úřad práce nabízel k poslednímu lednu letošního roku 263 volných pracovních míst. To je o šestnáct míst více než v předchozím měsíci. Na jedno volné místo připadá sedmatřicet uchazečů.

Znamená to, že nezaměstnaní mají brát práci, jaká je? Největší počet nezaměstnaných, které náš úřad eviduje, má základní vzdělání. Tito lidé už na trhu práce hledají uplatnění jen těžko. Pro takové uchazeče příliš volných míst nevzniká. Pokud skutečně chtějí pracovat, měli by přijmout zaměstnání, které se jim naskytne.

V čem vidíte příčinu tak vysoké nezaměstnanosti? Je daná i tím, že Mostecko je jedním z nejhorších míst pro podnikání? Nejvíce lidí dlouhodobě zaměstnával chemický a těžební průmysl. Tím byla i daná struktura vzdělání obyvatel regionu. Tradiční zaměstnavatelé, velké průmyslové podniky, postupně prochází restrukturalizací a ubývá tak pracovních příležitostí. Dalším problémem Mostecka jsou neobsazené průmyslové zóny, o které nemají investoři zájem.

Máte pro letošek příslib od nějaké větší společnosti, která dá lidem práci? Takový příslib opravdu nemáme. Nevíme o žádné společnosti, která by letos chtěla na Mostecku vytvořit nová pracovní místa.

Jsou podle vás lidé, co se týče volby práce, přehnaně vybíraví? Problémem není ani tak vybíravost uchazečů o zaměstnání, jako spíše práce načerno. Lidé zůstávají dlouhodobě v evidenci našeho práce, přitom ale dělají nelegálně. O žádnou další práci, kterou by jim mohli zprostředkovat naši úředníci, nemají zájem. Během kontrol v loňském roce jsme odhalili pětadvacet zaměstnavatelů, kteří lidem načerno dávali práci. Kontroly byly především v maloobchodech, pohostinství a také ve stavebnictví.

Letos v lednu nedodrželo pravidla úřadu práce 147 uchazečů, proto jste je vyřadili z evidence. Čím se nejčastěji provinili? Jedná se o lidi, kteří se bez vysvětlení nedostaví na sjednanou kontaktní schůzku se zprostředkovatelkou. V sankčním řízení se pak vymlouvají, nepředloží žádné důkazy nebo je dokonce falšují. Příkladem je žena, která nepřišla na schůzku a v sankčním řízení jako odůvodnění předložila potvrzení od lékařky, že nemohla přijít ze zdravotních důvodů. Razítko zdravotnického zařízení i potvrzení doktorky falšovala.
Úředníci ale všechny předložené důkazy ještě ověřují. Na podvod téhle ženy se přišlo a hrozí jí vyřazení z evidence úřadu práce na půl roku.