Mostečtí ploutvoví plavci potvrdili, že patří mezi elitu

Ploutvaři mosteckého klubu Uhlomost si z mistrovství republiky udělali medailové žně. Teď míří na evropská i světová klání.

Most, Chomutov / Zvláštní atmosféru měl minulý víkend nástup mosteckých závodníků při mistrovství České republiky v ploutvovém plavání a rychlostním potápění, které pořádal klub Uhlomost Sport Most v chomutovském bazénu. Reprezentanti pořadatelského odílu nastoupili s černými páskami, aby uctili památku trenéra Jaroslava „Vadise“ Bečkovského. Hned poté soupeřům dokázali, že se s nimi musí počítat na vrcholných podnicích.

Bral jen zlato

První pravidlo domácího šampionátu znělo, že když skočí do vody Libor Válek, soupeří se jen o stříbro a bronz. Devatenáctiletý mladík nepoznal přemožitele na tratích 200 metrů, 400 metrů, 800 metrů ani 1500 metrů ploutvového plavání. „Potvrdil, že patří mezi reprezentanty a pojede v červenci na mistrovství Evropy mužů do ruské Kazaně,“ radoval se jeho trenér Vlastimil Reiner.

Libor Válek drží řadu českých rekordů a na evropské scéně se představí i při distančním plavání. Na volné vodě poplave šest kilometrů. „Je tam obrovská konkurence, ale mohl by se alespoň na jedné trati dostat do velkého finále, kam se probojuje osm plavců,“ přeje si trenér.

Sprint bez konkurence

Soupeře těžko hledal i sedmnáctiletý Oldřich Peleška, který patří mezi světovou špičku ve sprintu. Zlato v mistrovských kategoriích získal na 100 metrech a 50 metrech ploutvového plavání. Přidal ještě stříbro na 200 metrech ploutvového plavání a 50 metrech rychlostního potápění, kdy závodník plave na jeden nádech pod hladinou. „Olda už nyní patří mezi světovou elitu ve sprintu. Ukáže to na červencovém mistrovství světa juniorů na Malorce,“ těší se Reiner. Cenný kov může přivést z tratí na padesát i sto metrů. „Překvapit ale může i na dvoustovce,“ myslí si Reiner.

Dostatek odpočinku

Velký počet disciplín při světovém klání není podle trenéra pro jeho svěřence problém. Mistovství světa trvá týden, takže se Oldřich Peleška stihne mezi jednotlivými závody zregenerovat. „Spíš to zamává s Liborem, který v Kazani poplave všechny dlouhé tratě a potom i vytrvalostní závod na šest kilometrů,“ uvažuje Reiner. Loni na nejdelší trati při světovém šampionátu v Petrohradu vybojoval Mostečan devátou příčku.

Lidé ho v Česku mohou při distančním plavání vidět ještě tuto sobotu při mistrovství ČR v dálkovém plavání s ploutvemi, které hostí Mělice u Pardubic. Od Válka se čeká zlato, zabodovat může i Radek Reiner.

Zabojovaly i dívky

V pozadí v chomutovském bazénu nezůstaly ani mostecké plavkyně. Petra Žižková si na krk pověsila hned čtyři stříbrné medaile. Bronzem přispěla i Veronika Woznicová.
Kromě úspěchu v jednotlivcích dominovali mostečtí potapěči i ve štafetách. „Ve složení Oldřich Peleška, Libor Válek, Filip Černý a Martin Heindl získali zlato na sto a dvě stě metrech,“ pochvaluje si Reiner. Poslední jmenovaný plavec bodoval i v disciplíně Bi-fins, kde získal bronz na 200 metrech. „Tato disciplína se neplave s monoploutví, ale klasickými dvěma gumovými ploutvemi,“ vysvětlil Reiner.

Budoucí naděje

V mosteckém klubu mají trenéři ale i skvělé žáky. Ti měli mistrovství republiky poslední květnový víkend v Novém Jičíně. Mostečané si z něj přivezli třiadvacet ocenění.

V kategorii starších žáků se nejlépe vedlo Petru Podhornému. Vybojoval sedm medailí, a to dvakrát bronzovou na trati 50 metrů ploutvového plavání a 100 m rychlostního potápění, třikrát stříbro na tratích 200 metrů a 100 metrů ploutvového plavání a 25 metrů rychlostního potápění. „Pro kov nejcennější si po velmi vysilujícím a strhujícím souboji doplaval na trati čtyři sta metrů ploutového plavání. Zároveň si výrazně vylepšil svůj osobní rekord,“ upozorňuje jeho trenér Jiří Ihnačinec.
Protože Podhorný letos přestoupil mezi starší žáky, trenér od něj neočekával tak výrazné výsledky. „Překonává všechny své rekordy. Zlepšil přístup k tréninku a má závodního ducha,“ pochvaluje si Ihnačinec. Zapracovat musí mladý plavec hlavně na technice. Vypadá to, že se v budoucnu zaměří na střední a dlouhé tratě.
Podhorný má ploutvové plavání v krvi. Jeho otec i děda, který je předsedou klubu, jsou bývalí reprezentanti.

Bodovala i štafeta této kategorie ve složení Petr Podhorný, Bohumil Hora, Lukáš Derfler a Miroslav Peleška. „Hlavně díky rychlému startu Petra Podhorného a strhujícím závěru Miroslava Pelešky na trati čtyřikrát sto metrů do Mostu přivezla druhé místo,“ raduje se Ihnačinec.

Vystrkují růžky

V kategorii mladších žáků se nejlépe umístil Jakub Ihnačinec, který si z tohoto vrcholného závodu odvážel v individuálních disciplínách čtyři stříbrné medaile a jednu zlatou s titulem Mistr ČR na sprinterské trati 50 metrů PP. „Příští rok se můžu Jakub i Petr zúčastnit světového poháru. Počítám, že Petr by mohl už za dva roky startovat na mistrovství světa juniorů, Jakub tak za tři roky. Nadějně vypadá i Jiří Keclík. Pokud bude trénovat jako dosud, může si vybojovat nominaci na Evropu i svět,“ stanovil si cíle Jiří Ihnačinec. Mladé plavce tak čeká tréninkový dril. Už nyní jsou v bazénu čtyřikrát týdně. Ihnačinec pro ně od září připravuje i suchou přípravu. „Bude to atletická příprava a spinning,“ dodává trenér.

Tajemství úspěchu

Obě republiková klání prokázala, že Most patří mezi českou špičku v ploutvovém plavání. „Máme skvělé svěřence. Stanovili jsme si pravidla a oni je plní. Ostatní kluby nám beproblémové děti závidí. I proto se s nimi skvěle pracuje. Navíc všichni trenéři máme v klubu i své děti. Kvůli tomu jsme začali, vytvořili si k trénování takový vztah a nese to ovoce,“ myslí si šéftrenér Vlastimil Reiner.