Motol křísí tradici chrtích dostihů

Chrtí dostih

Chrtí dostih Zdroj: www.cgdf.cz

V pražském Motole byl otevřen sportovní areál Greyhound Park s pískovou závodní dráhou pro chrtí dostihy. Jeho vybudování stálo více než 350 milionů korun, řekl dnes novinářům Zdenek Grondol, předseda představenstva společnosti Czech international, která areál postavila.

Na téměř třísetmetrové dráze chce majitel areálu pořádat závody chrtů každý pátek nebo sobotu. „Začátek běhů bude mezi 18:00 a 20:00 podle počasí, chrti nemají rádi horko,“ řekl Grondol. Dráha má klopené zatáčky, chrti totiž běží za červeno-bílým umělým zajícem rychlostí až 65 kilometrů v hodině a musí se tedy vypořádat se značnou odstředivou silou. Na start se může postavit až osm psů.

Pro psy je v areálu vybudované také zázemí. V klimatizovaném paddocku mají chrti mimo jiné sprchy a malé kóje, v nichž se v přítmí a při relaxační hudbě připravují na závod. Rekordmankou na 300metrové trati je fena Dior pocházející z Irska s časem 16,3 sekundy.

Sportovní areál  v Praze-MotoleSportovní areál v Praze-Motole | www.cgdf.cz

Výstavba areálu trvala zhruba tři roky. „Investiční náklady byly 350 milionů bez interiérů a bez gastrozázemí,“ řekl Grondol, celkové náklady zveřejnit nechtěl. Společnost podle něj pozemek koupila před deseti roky a odvozila odtud odpadky a zbytky starých domů, ve kterých přebývali bezdomovci.

Bezplatná bruslařská dráha

Uvnitř běžeckého psího oválu je travnatá plocha a čtyřsetmetrová dráha pro in-line bruslaře, která bude pro zájemce zdarma. „“ řekl Grondol.

Součástí areálu jsou dvě restaurace, pod budovou je parkoviště s 200 parkovacími místy. Návštěvníci si také mohou zajezdit na elektro-motokárách nebo na šlapacích go-kartech.

Chrtí závody nejsou v Praze zcela nové. Podle Grondola se běhaly již v 30. letech 20. století na Letné. V České republice jsou nyní chrtí závodiště kromě Motola také v Mladé Boleslavi, Kolíně nebo v Lednici na Břeclavsku. Chrti běhají buď takzvané sprinty, to jsou tratě do 300 metrů, „klasiku“, ta měří zhruba 500 metrů nebo takzvané longy, tedy tratě o délce zhruba 700 metrů.