Možností, kde koupit vánoční stromek, je dost. Vybere si každý

V Mladé Boleslavi se ceny řezaných vánočních stromků pohybují od necelých dvou set za metr a půl vysoký smrk až po více než tisícovku za dvoumetrovou Gold jedli.

Okna umytá, na adventním věnci shořela druhá svíčka a cukroví už odpočívá v krabici. Chybí jediné, vánoční stromek. Otcové rodin ale mohou zůstat klidní, mají hned několik možností, kam pro strom vyrazit.

Do hobbymarketu

První začali prodávat v Mladé Boleslavi stromky v OBI. Nejdřív přímo v obchodě, nyní si je zájemci mohou koupit i venku. Hobbymarket nabízí pouze kavkazské jedle. „Vydrží nejdéle,“ tvrdí prodavač Radek Matejov, který u nich od pátku 4. prosince postává venku. Stojí podle výšky od 379 do 689 korun.
V Baumaxu začnou venku prodávat až ve čtvrtek 10. prosince, nabídka bude stejná jako v prodejně uvnitř, tedy smrk pichlavý do 150 centimetrů za 179 korun a jedle kavkazská do stejné výšky za 329 korun a od 165 do 240 centimetrů za 356 korun.
V obou řetězcích strom také v ceně zabalí do sítě či ohoblují, aby lépe držel ve stojanu.

Ke stánku

U obou Intersparů, Kauflandu či centra Olympia stojí stánky společnosti Abies Vysočina se stejnými cenami i nabídkou. Prodávají v nich mladí muži z Vysočiny. U stanoviště mají auto či karavan, v němž přespávají, aby lidé stromky nerozkradli. „Loni jsem byl v Teplicích a to bylo otřesné,“ vzpomíná Michal Prokop. „Tady chodí hodně strážníci a i v noci jezdí policejní auta,“ doufá ve větší klid prodavač u Kauflandu.
„Je zde prý kamera, ale je lepší být stále ve střehu, může se stát, že budeme někoho honit jako loni v Příbrami,“ vzpomíná Ondřej Fišar u Olympie.
Díky spaní u stanoviště ale mohou stromek prodat kdykoliv. Až do 24. prosince. Nabídku má Abies Vysočina v Boleslavi největší, prodávají dva druhy smrků, borovice a jedle. Kavkazskou Gold Premium zřejmě jako jediní. Stojí ovšem 550 korun za metr výšky. Menší smrček však u nich člověk pořídí i za 190 korun. Smrky prodávají po kusech, u ostatních se platí podle výšky. Klasická kavkazská jedle u nich stojí 350 korun za metr.
„Největší zájem je o jedle a potom asi o borovice,“ konstatuje Michal Martínek u Intersparu na Jičínské ulici.
Za dvacet korun stromek zasíťují, za pětadvacet ořežou kmen. „Oboje si nechávají udělat skoro všichni,“ říká Jakub Hojný u Intersparu na Radouči. Je ze Dvora Králové, kde mají rodinné zahradnictví. „Kamarád, který pracuje v Abies, nám nabídl, jestli jim nechceme stromky prodávat,“ popisuje Hojný, jak se ocitl v Boleslavi.
Činí se ale i místní zahradníci. U Bondy centra nabízí stromky Koutkovo květinářství. „Budeme mít také občerstvení a když prodej půjde, příští rok budeme nabízet kapry,“ říká Luboš Irain. Stromek v ceně i zabalí. A v noci je nehlídá stejně jako Zahradnické služby u 3. brány, kde prodávají od pondělí 7. prosince.
„Pravidelně každý rok někdo přeleze přes hřbitovní zeď a tři až čtyři stromky se nám ztratí. Past ale nemůžeme nastražit, to bychom odnesli, a hlídat nepřetržitě čtrnáct dní nejde,“ přiznává majitel zahradnictví Luboš Oliberius.
První týden se toho přitom podle něj moc neprodá. „Lidé spíš okukují a čekají, zda nepřijde další zboží či sleva,“ říká Oliberius.

K lesníkovi

Pro stromek se dá dojet i přímo k těm, kteří lesy spravují. V Boleslavi je na dvoře sídla firmy prodává společnost Lesy Mladá Boleslav. „Jde o pár jedlí, které si kupují stále stejní lidé. Nabídku nijak nepropagujeme, ale když se o ní někdo doslechne, může přijít,“ říká Lubomír Nový ze společnost Lesy Mladá Boleslav. Stromky ale podle něj nejsou příliš kvalitní. „S cenou začínáme na dvě stě korunách, levnější jsme, ale je to výřez, nejsou to stromy pěstované na plantáži,“ dodává Nový.

Do lesa

To je varianta, která je nejlevnější, ale rozhodně se nejméně hodí ke smyslu Vánoc. I když při ní může tatínek s pilou vypadat jako hrdina.
„Zlodějina to je, ale když jde do lesa otec se dvěma dětmi, bral bych to jako normální součást Vánoc. Lidé z vesnice si tak stromek pořídí z devadesáti procent,“ je velkorysý majitel lesů na Mladoboleslavsku a především Nymbursku Josef Novák.
„Vadí mi ale, když u lesa zastaví avie a odveze sto padesát stromků,“ zlobí se Novák.
Že by si pro strom takto přišli lidé z města, nezaznamenává. „Zpohodlněli, jít krást do lesa, obzvlášť když je mokro, se jim nechce,“ říká majitel.
Navíc se zloději může stát, že jeho auto zastaví policie a bude chtít vidět potvrzení o koupi. „Ověřujeme je při běžných silničních kontrolách. Za krádež stromku lidem hrozí pokuta, která je jistě značně vyšší než pořizovací cena jehličnanu,“ říká tiskový mluvčí mladoboleslavské policie Ladislav Mareš.
S krádežemi stromků se však na Boleslavsku už dlouho nesetkali. „Je to podle mne dáno tím, že zhruba polovina domácností už dnes dává přednost umělým stromkům, navíc i cena živých borovic a smrčků není až tak vysoká,“ vysvětlil Mareš.

Na inzerát

Nejkurióznější, ale asi nejvánočnější možností, je pořídit si strom od někoho, komu už radost nedělá. „Sousedům stíní bazén,“ vysvětluje Jiří Nováček z Boleslavi, proč na svůj tři a půl metru vysoký smrk podal inzerát. K srdci mu přirůst nestačil, rostl pět až šest let. „Zájemci se mi už ozvali. Jsem důchodce, když mi za strom něco dají, budu rád,“ říká majitel.

Strom máme. Co teď?

Je jedno, jestli se stromek koupí nyní nebo až těsně před svátky. Stejně už někde leží nařezaný a čeká na expedici. Doma je ale dobré strom uložit do chladu a stínu, některé firmy doporučují také zkrátit kmen a postavit jej do vody.
Ve zdobení letos letí bílá, purpurová či červená. Hodí se ale i zlatá, stříbrná a metalické akcenty.
„Dokonce jsem v Praze na Černém Mostě viděla i celé barevné umělé stromky, mají fialové, modré a růžové, největším hitem je prý černá,“ divila se Helena Pekárková z Boleslavi. Sama ozdobí klasicky zelený umělý strom. Nemusí tak řešit, co s ním po Vánocích.
„Nejvíc se lidé zbavují stromků kolem Tří králů. To jich denně odvezeme tři fůry. Je jich ale rok od roku méně, čím dál víc lidí si totiž pořizuje umělé,“ říká Jan Rympl ze společnosti Compag, která se v Boleslavi stará o úklid ulic.
S nákladními auty, na která se stromky rovnají a sváží na jedno místo, kde se seštěpkují, začnou jezdit 1. ledna a skončí, až nebudou potřeba.
Stromy nachází ještě v březnu i v dubnu. „Smrk opadá, ale borovičky se v této době ještě objeví,“ říká Rympl.