MPO chce změnou v pobídkách přilákat do ČR nové investory

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) chce změnit systém státních pobídek pro investory. Změny mají do Česka přilákat hlavně firmy vyrábějící produkty s vyšší přidanou hodnotou, řekl na tiskové konferenci ředitel sekce evropských fondů, výzkumu a vývoje MPO Petr Očko. Úřad například navrhuje prodloužení čerpání slevy na dani ze současných pěti na deset let.

„Chceme inovovat systém podpory tak, aby přispíval ke zvyšování konkurenceschopnosti České republiky,“ sdělil Očko. Kromě slevy na dani navrhuje MPO také například zvýšení podpory na jedno vytvořené pracovní místo. Aktuálně činí 50 tisíc korun, ministerstvo chce podporu navýšit na 200 tisíc korun. Návrh na změnu zákona o investičních pobídkách má v příštích týdnech putovat z MPO do meziresortního připomínkového řízení.

Stát chce do volných ploch v tuzemských průmyslových zónách lákat hlavně výroby s vyšší přidanou hodnotou, řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. „Montoven velkého formátu už tolik nyní, spíše přichází firmy větší a menší, kde je ale podíl výzkumu a vývoje vyšší,“ uvedl generální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek. Na investory aktuálně v České republice čeká 1539 hektarů volné plochy. „Rádi bychom měli během několika příštích let tyto zóny zaplněny,“ poznamenal šéf CzechInvestu. Největší volná plocha je pro průmysl v současnosti k dispozici v zóně Triangle u Žatce, kde je volných 295 hektarů. V Holešově můžou noví investoři obsadit 280 hektarů volných ploch. Další volné pozemky pro průmysl jsou také v Ostravě-Mošnově, v Mostu nebo v Kolíně-Ovčárech. Státní podporu získalo od roku 1998 celkem 108 průmyslových zón, na jejichž výstavbu stát přispěl 10,88 miliardy korun. Podle agentury CzechInvest investoři v tuzemských průmyslových zónách do konce roku 2008 investovali 210 miliard korun. V průmyslových zónách zakotvilo 606 společností, které zaměstnaly 103.054 lidí. Příprava průmyslových zón je součástí investičních pobídek, které stát poskytuje od roku 1998.