Mravenečník váží přes deset kilo

Svatokopecká zoo láká na novinky. V zimě návštěvníci platí za vstupné méně než loni.

Tři roky čekali ošetřovatelé zoo na Svatém Kopečku, než se párku mravenečníků narodilo mládě. Dočkali se na podzim 11. září 2011. „Holčina“, jak zatím ošetřovatelka Hana Dostálová zvířeti říká, byla úplně prvním mravenečníkem velkým, který se kdy v české zoo narodil. Podle nejnovějších zpráv se má k světu a váží už víc než deset kilogramů.

Vejce místo mravenců

„Mládě přišlo na svět přímo před zraky návštěvníků ve venkovním výběhu,“ uvedla Hana Labská ze svatokopecké zoo. Po porodu se matka jménem Pia odebrala spolu s mládětem do ubikace, kde ji chovatelé pro jistotu oddělili od samce Sylvina, který jakožto vzorný otec u porodu také nechyběl. Pro mravenečníka je typický hlavně kromobyčejně dlouhý ocas, který mu slouží jako přikrývka. „Tropické lijáky ani chladné noci v horách mu nevadí. Stočí se totiž do klubíčka a ocasem se celý přikryje,“ poznamenala Labská.

Nejlépe se mravenečníkovi daří v pampách a v pralesích. Je prý také výborným plavcem a rád se koupe. K jídlu si dá nejraději malé mravence. Denně jich spotřebuje až třicet tisíc, a tak se hodně nachodí.

V zajetí ale vypadá jídelníček tvorů se třemi prsty na předních končetinách poněkud jinak. „Většinou se živí směsí mléka, vajíček, minerálních látek a vitaminů, krupičné kaše a banánů. K obědu mají hustší směs tvořenou rozmixovaným drůbežím nebo hovězím masem, ovesnými vločkami nebo jablky a vitaminy. Přidává se také trochu rašeliny. Jako pochoutku dostávají i myšátka a novorozené potkany,“ přiblížila mravenečníkovo menu Labská.

Ze všeho nejvíc si ale „Holčina“ pochutná na syrovém vajíčku. Její matka se občas uvolí půjčit na chvíli svého potomka chovatelce, ovšem jedině za malý úplatek v podobě misky krupičné kaše. „Zatímco matka pojídá, může chovatelka mládě zkontrolovat a trochu se s ním i pomazlit. Jakmile je ale miska s kaší prázdná, je čas mládě vrátit,“ popsala ošetřovatelka.

Primát zůstal primátům

Nový člen přibyl i do opičího „gangu“ kotulů veverovitých. Tato velmi společenská zvířata mnohdy vytvářejí až stohlavé tlupy. Ta olomoucká měla dosud osmadvacet členů a jednoho lednového rána si mohla připsat další přírůstek. Při kontrole svých svěřenců totiž našla chovatelka na zádech jedné ze samiček mládě.

„Doufali jsme, že několikaletý primát kotulů přeruší letos například dlouho očekávané mládě žirafy, ale opice své prvenství nechtěně obhájily i letos,“ poznamenala Labská. Bříška několika dalších samic už teď nasvědčují, že mládě v tlupě dlouho osamocené nezůstane.

Další novou tvář by si v zoo přáli i v případě ussurijských tygrů, které na Kopečku chovají už více než třicet let. Chov vzácných šelem, kterým v přírodě hrozí vyhubení, přitom patří do Evropských záchranných programů. Po více než roční přestávce přišel na Kopeček z Lešné mladý dvouletý samec, a tak se naděje na dalšího člena tygří rodiny zvyšuje.

V olomoucké zahradě nyní chovají na 344 druhů a podle posledních údajů žije ve výbězích, voliérách či pavilonech více než sedmnáct stovek zvířat. „Loni přišlo 370 140 návštěvníků. Ve srovnání s předchozím rokem je to o bezmála šestnáct set lidí více. Největší zájem je o letních prázdninách. Také loňský srpen zvítězil v nejvyšší měsíční návštěvnosti. Zoo si tehdy přišlo prohlédnout více než sedmdesát tisíc lidí,“ vypočítala Labská.

Nová atrakce

A letos si v zoo slibují návštěvnost ještě vyšší. I díky tomu, že v zimních měsících je vstupenka pro dospělé o deset korun levnější. V létě sice naopak podražila, návštěvníkům to má ale již zanedlouho vykompenzovat možnost zcela nových zážitků, které přinese plánované safari. Mezi některá zvířata by se přímo do výběhu měli lidé dostat už v letošním roce.

VSTUPNÉ V ZIMĚ

• Dospělí 80 Kč
• Děti do tří let zdarma
• Děti od tří do patnácti let 50 Kč
• Důchodci 50 Kč
• Rodinná permanentka 900 Kč na 20 vstupů
• Školy 40 Kč za osobu