Mrkev, jablka, vejce. Značka: Domácí

Dlouhá léta patřily na Bakaláře v Písku trhy. Farmáře tam teď lidé mohou znovu potkat.

Vejcééé, čerstvá vejcééé!! Kdo by si nevybavil scénky z filmů a pohádek, kdy se trhovci předháněli v nabídce svého zboží. Ty doby jsou sice dávno pryč, prodejci dnes už nic nevykřikují, ale domácí produkty si u nich lidé mohou koupit zase, i v době supermarketů. Novinku v podobě farmářských trhů na píseckých Bakalářích vítají.
„Raději si koupím čerstvou zeleninu na trzích než oschlou v obchoďáku. V Písku bývaly vždycky, je dobře, že se vrátily,“ říká Marie Navrátilová.
Farmářské trhy byly poprvé otevřené 6. dubna. Sešlo se na nich dvanáct prodejců. Mezi nimi i Josef Bláhovec. Nabízel chlazené, vykuchané pstruhy, jesetery, kapry a jiné ryby. „Je to fajn. Lidé mají o ryby velký zájem. Podruhé jsme jich přivezli jednou tolik než prvně a v poledne už bylo vyprodáno,“ chválí si.
Vedení města doufá, že bude přijíždět stále více prodejců a rozšíří tak i nabídku. „Bohužel jsme omezení počtem prodejních míst, kterých je zhruba třicet,“ popisuje mluvčí radnice Roman Ondřich. Sortiment trhů určuje provozní řád. Smí to být například pekařské a masné výrobky nebo vejce. Prodávat mohou farmáři i včelí produkty, ovoce, zeleninu, koření a sadbu všeho druhu. Ale také vlastnoručně vyrobené věci třeba z proutí či dřeva a drobná živá zvířata. Na prodej dohlíží veterinární správa i hygiena. Zatím bylo podle úředníků vše v pořádku. Písecké farmářské trhy bývají každou středu od sedmi ráno do šesti hodin večer. V pondělí, čtvrtek, pátek a sobotu jsou na tomto místě trhy klasické. Ve Strakonicích zatím něco podobného chybí, přesto si domácí zeleninu, ovoce, vejce nebo maso mohou hospodyňky nakoupit. O takzvané Šumavské bedýnky je prý obrovský zájem. Od letošního ledna je obstarává Marcela Důchodní ve svém stánku na parkovišti u podniku Moira.
„Do bedýnek dáváme jablka, mošt, domácí vajíčka, jogurty, sýry, brambory a začneme přidávat zeleninu a později i ovoce. Tak, jak je budeme sklízet. Přizpůsobíme se tomu, co si lidé naobjednají,“ říká. Zeleninu pěstuje na vlastních polích a dodává ji i další farmář. „Ale lidé mají zájem také o domácí vepřové maso, nebo králíky. Počítáme i s houbami. Začali jsme s pěstováním hlívy ústřičné,“ poznamenává k přání zákazníků.
Obsah Šumavské bedýnky si mohou lidé vybrat přes nabídku na internetu nebo přímo u stánku, kde si nákup vyzvedávají. Stánek fungoval přes zimu ve čtvrtek jednou za čtrnáct dní od čtyř do sedmi odpoledne. S příchodem sezony to budou všechny čtvrtky.