Musím se chovat jak ovce ve stádu, říká muž

Majitele bytů svazují nedokonalé stanovy. Naopak firmy mají žně, protože se dostanou k milionovým zakázkám bez výběrových řízení.

Je to žhavé téma. Dokazují to reakce čtenářů, kteří se na redakci Sedmičky stále častěji obracejí s problémy, které mají ve svém domě. Už jsme psali o lidech, kteří se pro okolí stali nepohodlnými, protože se snaží upozornit na problémy, kterými se doteď nikdo nezabýval. Informovali jsme o těch, kteří neodolali pokušení a sáhli si na společné peníze, aby se obohatili. Přinesli jsme zprávu o člověku, který se marně snaží získat přehled o hospodaření společenství. Jenže problémů je daleko víc.

„Musím se chovat jako ovce a zařadit se do stáda,“ popsal svou situaci Aleš Marek z Polní ulice v Jihlavě. Dům, ve kterém bydlí, brzy čeká oprava a zateplení za více než čtyři miliony korun. Společenství se snaží dostat dotaci z fondu Zelená úsporám. Většina lidí v domě si odsouhlasila úvěr, který si vezme společenství, a pak budou peníze všichni splácet. Jenže pan Marek se stal černou ovcí, protože řekl, že si žádný úvěr brát nechce a opravu si zaplatí sám. „To mi nedovolili, prý to nejde. Nechci si ale brát žádný úvěr,” říká Marek, který nepochodil ani na Státním fondu životního prostředí.

„Dotace Zelená úsporám je poskytnuta žadateli a je jen na něm, jak s penězi naloží,” sdělila Jana Tlustá ze státního fondu.

Většina chce úvěr

Žadatelem je společenstvía jeho místopředsedou je Hana Janáková. „Už si nevím rady. Pan Marek to vůbec nechce chápat, přestože jsme se mu to snažili vysvětlit. Většina si odsouhlasila úvěr, takže pan
Marek si ho bude muset vzít také,” konstatovala Janáková. Takové jsou stanovy společenství,
které si už dříve odsouhlasili. Podle Josefa Motla z Agentury Alfa, která dělá bytovou správu, nejsou stanovy dokonalé a domnívá se, že by společenství panu Markovi nemělo ustupovat, protože by
to mohlo ohrozit dotaci.

„Souhlasím s tím, že stanovy lidi hrozně svazují. Mám ve správě například domy, kde má polovina balkony a druhá ne. Jenže společenství rozhodlo, že se musí opravit a peníze na to půjdou ze společného fondu oprav, takže ti, kteří je nemají, je stejně zaplatí,“ pravil Josef Motl.

Dalším problémem je, že na tak velké zakázky, jako je chystaná oprava domu v Polní ulici, nemusí společenství vypisovat výběrové řízení. Konkrétní postup si mohou lidé dohodnout ve stanovách, což zejména právníci vidí, jako nejlepší řešení. Potom je možné zvolit například takový režim, že výbor zajistí konkrétní nabídky od firem a o výběru vítězné nabídky rozhodnou v hlasování vlastníci bytů. „Možností je více, ale v zásadě platí, že pokud ve stanovách nebude dohodnuto jinak, má výbor takzvaně volné ruce,“ upozorňuje advokát Petr Juráň.