Musk vstoupil do byznysu satelitních služeb, vyslal na orbit první družici

Elon Musk (zakladatel PayPalu, Tesla Motors, SpaceX, otec futuristické dopravy Hyperloop)

Elon Musk (zakladatel PayPalu, Tesla Motors, SpaceX, otec futuristické dopravy Hyperloop) Zdroj: CC BY-NC 2.0: jdlasica via Flickr

Součást rakety Falcon 9
Palivová nádrž rakety Falcon 9
Počítačová simulace startu rakety Falcon 9
Výrobní linka rakety Falcon 9
4
Fotogalerie
Společnost SpaceX vlastněná technologickým vizionářem Elonem Muskem vynesla na oběžnou dráhu evropskou telekomunikační družici SES 8. Musk tak vstoupil do lukrativního byznysu satelitních služeb, kde se točí 190 miliard dolarů ročně.

Raketa Falcon 9 odstartovala podle plánu z Mysu Canaveral na Floridě v úterý krátce před půlnocí středoevropského času. Na palubě měla třítunový satelit společnosti SES. Družice, vyrobená nákladem 100 milionů dolarů, bude obíhat na dráze ve výšce 36 tisíc kilometrů nad Zemí a poskytovat televizní, internetové a další komunikační služby zákazníkům v Indii, Číně, Vietnamu a dalších asijských zemích, napsala agentura Reuters.

Let do byznysu za 190 miliard

Start rakety byl plánován na dřívější termín letošního roku, byl ale několikrát odvolán kvůli technickým problémům s raketou. Naposledy byly dva pokusy o start zrušeny 28. listopadu.

Lucemburská společnost SES, která je druhým největším světovým provozovatelem satelitů, si u firmy SpaceX objednala dopravení celkem čtyř satelitů na oběžnou dráhu. V minulosti se spoléhala na evropské rakety Ariane a ruské Protony, ale služby firmy SpaceX jsou údajně levnější. Vynesení družice na orbit stojí 55 milionů dolarů (1,1 miliardy korun).

Vypuštění družice SES-8 znamená vstup společnosti SpaceX na lukrativní trh satelitních služeb, jehož hodnota se odhaduje na 190 miliard dolarů ročně. Podle expertů může firma svými výhodnými cenami způsobit v tomto průmyslu malou revoluci.

Space X
Space Exploration Technologies Corporation, je americkou technologickou společností působící v aerokosmickém průmyslu, kterou v roce 2002 založil Elon Musk, mimo jiné spoluzakladatel platebního systému PayPal. Společnost vyvinula raketové nosiče Falcon 1 a Falcon 9 a kosmickou loď Dragon. Raketa Falcon 9 již v minulosti třikrát úspěšně vynesla modul Dragon k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Plavidlo Dragon se stalo vůbec první komerční lodí, která u ISS zakotvila.

Grasshopper: znovupoužitelná raketa od SpaceX