Muž, který pojmenoval tekuté koření

Dědictví syna italských přistěhovalců Julia Maggiho

Dědictví syna italských přistěhovalců Julia Maggiho Zdroj: Profimedia.cz

Dědictví syna italských přistěhovalců Julia Maggiho
Julius Maggi stvořil ještě před známým tekutým ochucovadlem první dehydratovanou luštěninovou polévku.
3
Fotogalerie

Může mít koření výročí nebo datum narození? V případě polévkového koření Maggi ano. Jeho otec Julius Maggi ho podle dostupných zpráv stvořil přesně před 135 lety, 8. června 1886.

Od té doby se Maggi stalo tradičním a nejrozšířenějším tekutým ochucovadlem, které má též nespočet napodobovatelů. Jeho vynálezce Maggi, jenž dal jméno koření i své potravinářské firmě, byl synem italských přistěhovalců, kteří udělali štěstí v mlynárenském průmyslu ve Švýcarsku.

Tradiční mlýny však koncem devatenáctého století čelily tlaku průmyslové revoluce podobně jako jiní malovýrobci. Ne všichni se dokázali přizpůsobit potřebě zvýšené produktivity, navíc ani trh nemohl růst donekonečna.

Maggi si zároveň povšiml, že tento trend zároveň otevírá prostor novým produktům i zcela novým trhům. Začal experimentovat s hrachem a fazolemi, výsledkem byl vysušený extrakt, první dehydratovaná luštěninová polévka. Protože byl perfekcionista, chtěl k ní vymyslet i optimální směs koření. Přirozeně stejně praktické jako předchozí polévka.

Nejvýraznějším prvkem jeho ochucovadla je chuť libečku, přestože ten ve směsi vůbec není. To ale spotřebitelům nikterak nevadilo. Dodnes totiž tradičně hranatá lahvička nechybí téměř v žádné kuchyni.

Maggi úspěšně expandoval, nejprve do Singenu v Bádensku, kde zanedlouho zaměstnával na dvě stovky pracovníků, kterým nabízel na tu dobu nevídané zaměstnanecké výhody, jakými byly firemní byty, placená dovolená a další.

Počátkem dvacátého století sídlo společnosti přemístil do Paříže, odkud dobyl francouzský trh jiným produktem, a to pasterizovaným mlékem. Zároveň uvedl na trh další zcela nový výrobek, masový bujon.

Prakticky okamžitý úspěch těchto produktů mu zajistil místo velkopodnikatele a celebrity, což demonstroval i čtyřmi jachtami na parní pohon na francouzském pobřeží. Jeho firma Maggi se stala symbolem nového odvětví – průmyslového potravinářství. Nakonec ho přežila o mnoho let až do roku 1947, kdy fúzovala se společností Nestlé.