Můžete si zastřelit třeba zastupitele

Hra na válčení je adrenalinový sportovní zážitek, při kterém se hráči učí taktiku vojenského boje.

Chomutovský tým Paintball Slayers. Sní o vlastním válečném hřišti. „Něco se nám rýsuje a doufám, že to vyjde. Chtěli bychom, aby hřiště nebylo jen pro nás, ale i pro ostatní,“ plánuje jeden z „žoldáků“ Michal Sejval.

Bojová hra je plná překvapivých a kuriózních momentů, adrenalinového napětí. Na vojáky si v lese hrají lidé různých profesí.

„Lehce se může stát, že legálně zastřelíte zastupitele města, právníka, hokejistu anebo třeba policistu,“ říká s úsměvem litvínovský hráč paintballu Pavel Schuller.

Vojáci z chomutovského oddílu se zaměřují na typ hry, při které musí postřílet všechny protihráče. „To se dvě party nadšenců sejdou na domluveném místě, vezmou si paintballové pistole, chrániče, masky a jdou do bitvy. Vzduchem létají barevné kuličky. Dokud je ve hře někdo, koho střela nezasáhla, válka pokračuje,“ vysvětluje Sejval.

Dalším oblíbeným způsobem zápasu je dobývání opuštěné budovy, předem vybraného bodu, nebo snaha ukořistit protivníkovu vlajku.

Při military paintballu, na který občas zavítá i chomutovské maskáčové komando, hrají „vojáci“ podle předem daného scénáře, který připomíná historické vojenské bitvy.

„Rádi ale hrajeme jen mezi sebou, moc často na bitvy s jiným klubem nejezdíme. Chceme se navzájem zdokonalovat a rozvíjet,“ podotýká mluvčí.

V každé kategorii střelci používají jiné taktické prvky, řídí se odlišnými pravidly. Ta si tým upravuje, aby ho válka bavila co nejvíce.

„Nejvíc se vyřádíme v lese, kde je zajímavý a členitý terén. Rádi jezdíme na Křižatky nad Litvínovem, do okolí Červeného Hrádku nebo lesů na Ústecku. Vyhovuje nám, když musíme vyčkávat na protivníka za stromem, v křoví nebo se zamaskujeme v trávě. Upravili jsme si i pravidla, tak abychom se pořádně vyřádili. Zásahy do končetin nebo zbraně nepočítáme. Takže válečník hraje dál, dokud ho někdo nezasáhne do těla nebo hlavy,“ vypráví vyznavač paintballu Pavel Schuller z Litvínova.

Vrazi z Chomutova, jak zní překlad jména týmu, založili svou skupinu teprve před rokem, proto stále přijímají nové členy. „Na začátku je ideální si paintball vyzkoušet. Zajít na některou z akcí. Pokud hra člověka chytí, potom není problém zajít do klubu s tím, že by měl zájem stát se členem. Rádi přivítáme jakéhokoliv paintballistu, ať už zelenáče nebo zkušeného veterána. V současné době má náš paintballový tým okolo patnácti aktivních členů,“ popisuje postup pro přijetí Michal Sejval.

Na začátku bylo video

Jeho ke hře přivedlo video na internetu. Okamžitě chtěl vyzkoušet paintball na vlastní kůži. Doslova ho to chytlo a hned šel do nejbližšího obchodu s paintballovým sortimentem, kde nakoupil zbraně a hurá do boje.

S kamarádem vyrazil do nedalekého Horního Jiřetína, kde již fungoval tamní tým. Domluvili se na několika zápasech a po krátké době začali pravidelně spolupracovat.

„Jejich bojová zóna se nám líbila, je na bývalé lesní skládce, kde je rozmanitý terén,“ líčí zakladatel Paintball Slayers Chomutov.