Muzeum je krásná žena v nemoderních šatech. Já ji převléknu

Severočeské muzeum v Liberci od 1. července vede nový ředitel. Chce ho proměnit v místo, kam lidé budou chodit s nadšením a zájmem.

Zklamaná a znuděná Anička opouští s babičkou Severočeské muzeum v Liberci. Tak se těšila, že uvidí něco mimořádného, a místo toho si připadá jak po návštěvě školního kabinetu přírodopisu. Zaprášené vycpané veverky už viděla ve škole.
Pár měsíců nato musí Anička do muzea znova, jdou se školou na exkurzi. „To bude nuda. Samý zašlý vitríny, temno, opelichaný vycpaniny. Žádná zábava,“ varuje Anna spolužáky.
A pak se nestačí divit. Na jedné straně ji oslní nevídané skvosty, staré i mnoho století, na opačné straně sálu si může vyzkoušet práci řemeslníků v minulosti. Na obrazovce za nimi dokonce běží film o tom, jak tehdy vůbec žili. „Tak tentokrát to stálo za to,“ řekne dívka, až muzeum převezme nový šéf.
Probudit muzeum k životu. S takovým cílem se první červencový den ujme ředitelování Severočeského muzea v Liberci Jiří Křížek.
„Muzeum je jako krásná žena, ale oblečená do šatů z osmdesátých let. Já ji chci převléknout a udělat z ní ženu moderní,“ říká Jiří Křížek.
Liberečané se mohou těšit třeba na nové expozice, zpřístupnění knihovny, která ukrývá desetitisíce tisků, ale i na nevšední výstavy o atraktivních libereckých tématech a další zajímavosti.

Hlavní věc: informace

„V prvé řadě hlavně musíme návštěvníky informovat o tom, co se v muzeu děje. Už teď vyjde první číslo nového čtvrtletníku, který dostanou lidé na různých místech zdarma a ze kterého se dozvědí zajímavosti o muzeu i o práci zdejších odborníků nebo informace o plánovaných akcích a výstavách,“ říká Křížek.
Rozhýbat se mají internetové stránky muzea a využít chce i dalších možností, pomocí kterých muzeum zviditelní.
„Velkou výzvou je pro mě česko-německé soužití v minulosti i současnosti. Inspiraci jsem našel třeba v muzeu v německém Görlitz, se kterým bych rád rozvinul spolupráci,“ vysvětluje Křížek. V plánu má představit lidem i třeba významné liberecké mecenáše, a to nejen Liebiegy.
Díky spolupráci s Národním památkovým ústavem lidé poznají šlechtická sídla v kraji a další zajímavosti z práce místních odborníků.

Proměna expozic

Vyzdvihnout chce i soukromé sběratele, a navázat tak už na chystané plány muzea. Třeba hned od konce června uvidí návštěvníci historické kočárky a kolébky ze sbírky Miroslavy Šormové. V září pak poodhalí v muzeu neznámou tvář Jiřího Wintera, kterého mnozí znají spíš pod pseudonymem Neprakta, a představí jeho sběratelskou vášeň.
Prvním krokem, který Křížek plánuje, je proměna stálých expozic. Ty jsou téměř nezměněné už několik desítek let.
„Ráda bych, aby Severočeské muzeum v Liberci lákalo návštěvníky tak, jak se to daří dalším dvěma muzeím v Turnově a České Lípě, která zřizuje náš kraj,“ přeje si náměstkyně hejtmana pro kulturu a cestovní ruch Lidie Vajnerová. Chválí například, že v Lípě připravují na každý rok nové stálé expozice, a tak se lidé mohou vždy těšit na něco nového.
Muzeum kvůli proměně možná získá i peněžní injekci. „Rádi bychom dali do začátku peníze například na přestavbu expozic, které jsou dost zastaralé,“ potvrdila Vajnerová. Mělo by jít o částku asi šest milionů korun. Ve skutečnosti by ale bylo potřeba mnohem víc.
„Velkým problémem muzea je, že nemá žádné bezbariérové přístupy. Na jejich postavení a na nový výtah je potřeba zhruba čtyřicet milionů korun. Ty ale nemáme,“ povzdechla si Vajnerová.
Nový šéf se chce proto po penězích poohlédnout i v evropských fondech.

Přístupná knihovna

Vedle představení vzácných exponátů, kterých má muzeum na sedm set tisíc, nový ředitel hodlá více zpřístupnit i unikátní knihovnu. Ta má na třicet tisíc různých titulů.
„Už jsme začali připravovat projekt společně s krajskou knihovnou, nemocniční knihovnou i Technickou univerzitou v Liberci. Chceme naše knihy dát k dispozici lidem, a to nejen ke studijním účelům, a samozřejmě je nabídnout pro studium i posluchačům univerzity,“ říká Křížek. Na spolupráci s okolními kulturními a společenskými organizacemi chce stavět i budoucnost muzea. Oslovit hodlá Oblastní galerii v Liberci, krajskou vědeckou knihovnu, Technickou univerzitu, Národní památkový ústav i zoologickou a botanickou zahradu. „Inspirací mi je třeba Praha, kde funguje výborná spolupráce mezi zoologickou a botanickou zahradou a zámkem v Troji,“ vysvětluje Křížek.

Společné vstupenky

S tím by rád nabídl lidem i pasy, díky kterým by návštěvníci mohli mít zvýhodněné vstupy do zařízení například v Lidových sadech. „Vždyť jedinečnost toho místa a fakt, že jsou v tak pěkném prostředí i botanická a zoo, k tomu vysloveně vybízí,“ dodává Křížek.