Muzeum zrudlo. Vzpomínkami

Výstava v památníku na Vítkově mapuje vliv vlády komunistů na československá muzea.

Zatímco hlavní budova Národního muzea na Václavském náměstí se chystá k rozsáhlé modernizaci, jeho pobočka v Národním památníku na Vítkově jako by skočila o několik desítek let zpátky. Do časů, kdy povinným „hitem“ muzeí byla třeba generálská uniforma Klementa Gottwalda. Jak vypadaly ideologicky zaměřené výstavy za dob československého socialismu, představuje expozice Rudá muzea. K vidění je až do začátku března.

„Přišlo nám, že je už vhodná doba vyrovnat se s muzejní minulostí a s rolí muzeí v totalitním systému. Výstava je vlastně výsledkem tříletého projektu, kdy jsme mapovali všechna muzea na českém a slovenském území v době vlády komunismu,“ říká komisař výstavy Marek Junek.

Sliby pionýrů

Výstavní projekt je rozdělen do čtyř základních částí. První je zaměřena na obecný vývoj československých muzeí a na jejich vztah ke společnosti v letech 1948 až 1989.

Druhá část se zabývá komunistickými rituály, symboly nebo dobovou rétorikou. „V muzeích se například pořádaly i sliby pionýrů a jisker nebo odměňování zasloužilých pracovníků komunistické strany. Takže muzea tehdy nesloužila pouze k prezentaci dějin, ale měla i další využití,“ upozorňuje Junek.

Třetí část pojednává o tom, jak muzea zkreslovala historické události. Pozornost je věnována zejména husitství, Velké říjnové socialistické revoluci, mnichovskému diktátu, Slovenskému národnímu povstání a „Vítěznému“ únoru 1948.

Poslední část výstavy Rudá muzea se zabývá jednotlivými typy muzeí, které před rokem 1989 působily. Vše je navíc doplněno zajímavými exponáty. „Vybrali jsme předměty z těch významnějších muzeí v Česku. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout třeba model amerického tanku Sherman, který darovali plzeňští studenti Klementu Gottwaldovi, nebo jeho dřevěné skříňky, které vyrobil vlastníma rukama,“ uzavírá Junek.

RUDÁ MUZEA

• Národní památník na Vítkově, U Památníku 1900, www.nm.cz • Do 4. března 2012
• Vstupné 30–60 korun