Muzeum zve Na scénu! Podle Součka

Návrhy scén a kostýmů, fotografie, kresby, malby i kostýmy samotné. To vše je součástí výstavy Na scénu!, která je k vidění ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti.

Výstava Na scénu! přibližuje neobyčejný svět scénografa Miloše Součka, který patřil k osobnostem Slováckého divadla v Uherském Hradišti.

„Návštěvníci mohou na výstavě vidět přibližně čtyři stovky návrhů kostýmů a scén především pro Slovácké divadlo. Jsou mezi nimi například návrhy pro inscenaci Don Juan z roku 1963, na jejichž základě byl Miloš Souček přijat do angažmá v Uherském Hradišti. Tyto exponáty doplňují fotografie z představení, kresby z autorových středoškolských studií nebo zajímavé autoportréty,“ říká Pavel Portl z uherskohradišťského Slováckého muzea. „Ojedinělým předmětem je Součkova olejomalba a asi nejpřitažlivějších je osm kostýmů, které jsme ušili podle původních kreseb. Originální kostýmy se totiž v divadle bohužel nedochovaly.“

Velkolepé výpravy

Současnou autorkou kostýmů je konzervátorka textilu Slováckého muzea Petra Bitnerová, která vystudovala design oděvu a využila i zkušenosti ze své stáže ve Slováckém divadle. Pamětníci i po letech vzpomínají na Součkovy velkolepé výpravy k inscenacím Romeo a Julie, Manon Lescaut, Dobrý voják Švejk nebo Jana z Arku. Návštěvníci výstavy mohou obdivovat například pohádkový kostým princezny Zlatovlásky, oděv renesančního šlechtice ze sametu a brokátu nebo ojedinělé artdecové šaty z čistého hedvábí. V takovém rozsahu je dílo talentovaného scénografa prezentováno vůbec poprvé.

Nápaditost a talent

Nová expozice představuje nejen Součkovy návrhy, ale přibližuje i jeho životní osudy. Absolvoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, poté krátce působil v divadlech v Liberci a v Olomouci. Několik let strávil v Prostějově, kde hrál v ochotnickém divadelním spolku a pracoval jako oděvní návrhář.

Tyto zkušenosti uplatnil ve Slováckém divadle, kde pozici šéfa výpravy zastával téměř čtvrt století. „On byl mezi divadelními výtvarníky výjimečný realismem návrhu, tedy realismem v dobrém slova smyslu. Měl jasnou představu o tom, jak má například kostým vypadat, z jakých látek, barev a vzorů má být ušit – to značně usnadňovalo práci švadlenám. Současný ředitel Slováckého divadla Igor Stránský, který s Milošem Součkem pracoval, vyzdvihl také jeho poctivost a nápaditost při řešení scén,“ upřesňuje Pavel Portl ze Slováckého muzea.

Talentovaný scénograf působil v divadle až do roku 1986, ale ještě krátce před smrtí vytvořil návrhy patinových fresek pro inscenaci Zkrocení zlé ženy, která měla premiéru tři týdny po jeho úmrtí.

Výstava Na scénu! potrvá ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti až do 10. června.