Na adopci čeká krkavec i kuna

Co se zamrzlou labutí nebo zraněnou poštolkou? Stačí zavolat zvířecí záchrannou stanici v Třeboni.

Promoklá a prochladlá mláďata. Ptáci s pochroumanými křídly, zranění ježci.
Nejen o taková zvířata se postarají v Záchranné stanici Třeboň při Českém nadačním fondu pro vydru. Kdo chce, může si navíc některého zvířecího svěřence adoptovat.
„Popálené ptáky nám nosí lidé celoročně. Na nových sloupech jsou už udělaná opatření, aby se ptáci nezranili. Než je ale vymění všude, bude to ještě chvíli trvat,“ říká zooložka Marie Kameníková ze záchranné stanice. Stává se ale také, že sem lidé přinesou zvíře, které do stanice nepatří. Zachránci by měli vždycky pečlivě zvážit, jestli je mládě opravdu opuštěné. „Mladí savci, kteří tiše sedí ve vysoké trávě nebo schovaní v keřích, jistě nejsou opuštění. Tato mláďata několik dní po narození nevydávají pach, proto je pro ně bezpečnější, když se u nich matka vyskytuje zřídka,“ vysvětlila Kameníková.

Devět ježků,
fretka i liška Agáta

V areálu bývalých jatek v Třeboni, kde stanice sídlí, mají teď v péči pětadvacet zvířat. Žije tu například devět ježků, dvě srnky Proutek a Větvička, fretka nebo liška Agáta. Lidé si mohou vybrané zvířátko adotovat. Třeba život kavky Kačky stojí ročně 3000 korun. Za volavku Anežku, která se stanice dostala s otřesem mozku, dají „rodiče“ 6000 korun za rok. „Budeme ale rádi za jakoukoliv částku,“ říká Marie Kameníková.
Lidé sem mohou přinést pro zvířecí svěřence i menší ryby, jablka, piškoty, vločky a šrot. Více informací na www.vydry.org.