Na břehu Rhôny a Vltavy. Víno z oblasti Rhôny míří do byznys centra.

Na břehu Rhôny,

Na břehu Rhôny, Zdroj: Ales Hudsky

V Praze byly otevřeny dvě vinárny, které zřejmě budou vítaným rozšířením speciální nabídky přímo od dobrých vinařů. Obě jsou příkladem toho, jak se takovým podnikům v Praze daří: „Na břehu Rhôny“ byla otevřena před 4 lety na pražské Výtoni a proslula cenově příznivými víny z tzv. Bagboxů dováženými z francouzského regionu jižního údolí Rhôny.

Pátek 13. března se stal šťastným dnem pro druhý podnik stejného jména a sortimentu, který byl otevřen na Rohanském nábřeží v Karlíně. Tedy v bezprostřední blízkosti velkých karlínských business center, jejichž zaměstnanci by se mohli stát váženými hosty. A zase na břehu… Vltavy. V Husitské ulici na pražském Žižkově byla festivalem otevřených lahví vinaře Filipa Mlýnka otevřena již druhá Pálavská vinárna v Praze, která nabízí sudová i lahvovaná vína od pálavských vinařů.

Vína u Rhôny nechal sázet papež

Vína od Rhôny nejdříve jezdili dva kamarádi Filip Hotový a Karel Karafiát ochutnávat. Zachutnalo jim a se zájmem zjistili, že je cenově je poměr cena-kvalita velmi zajímavý. Taky je upoutala historie u nás méně známé oblasti - ve středověku se o rozvoj vinařství v regionu zasloužilo několik generací papežů, kteří sídlili v Avignonu a toužili, aby se domácí produkce vína vyrovnala Burgundskému. Počátkem 14. století se tak datuje řízená kultivace zdejších vinic, které později prosluly pod názvem oblasti Châteauneuf-du-Pape.

V roce 1937 byla zavedena klasifikace Appellation Côtes du Rhône Contrôlée. Pro pěstování a výrobu vína s tímto označením platí přísná pravidla, která zaručují stálou kvalitu produkce oblasti. Například každé červené víno s tímto označením v sobě vždy musí obsahovat minimálně 50% odrůdy Grenache a nějaké množství odrůdy Syrah. Tyto odrůdy tvoří typický základ místních vín, která se plní jak do lahví tak do bagboxů, tedy 3 až 5 litrových „krabic“, kde však víno díky vnitřnímu obalu z plastu, který obepíná zbylé víno a brání tak oxidaci, vydrží i týdny po otevření.

Další filiálka „Na břehu Rhôny“ na karlínském břehu Vltavy

Právě na cenově přijatelných vínech z boxů, do nichž se plní jakostní víno určené k okamžité spotřebě, postavili oba pražští milovníci vína z oblasti Rhôny svůj první podnik. Kolem chuťově výrazných vín se brzy utvořila komunita věrných zákazníků, kteří v pátek třináctého naplnili nově otevíraného brášku konceptu „Na břehu Rhôny“. K vyzkoušení bylo jak lahodné Châteauneuf-du-Pape, tak vyhlášené cru Vacqueyras nebo vynikající Berthat-Rayné 2011. To byla velká konkurence pro hlavní sortiment lehčích svěžích „krabicových“, z nichž mě nejvíc upoutalo Vignerons du Caractere, velmi dobře pitelné cuvée Syrah/Grenage.

Specialitou obou podniků je způsob podávání, tedy samoobsluha, kdy hosté si sami vyberou v lednicích skrytých za pokojovými dveřmi druh vína, sami si nalejí a sami si udělají čárku na účtenku. Nejen vínem je však živ návštěvník: baristka Anička vaří čerstvě upraženou a umletou směs káv Kostarika-Etiopie, jejíž příprava potlačuje kyselkavou chuť, kolegyně Martina peče čerstvé makronky a podává croissanty plněné medem (!), sommeliér Petr potvrzuje, že hosté přicházejí jak na dvě deci, které spolu s talířem paštik, salámů a sýrů na „uzobávání“ pořídí do stovky, tak na lahvinku v bio kvalitě za dva tisíce.

Vína z Pálavy v druhé pražské Pálavské vinárně

Vína z jihomoravské Pálavy se do Prahy vozí už dlouhá desetiletí. Poté, co na Vinohradech na přelomu tisíciletí zanikla tradiční Pálavská vinárna, oblíbené místo pracovníků nedaleké agentury McCann-Erickson, však Praze chyběl podnik, který by svým názvem lákal na kvalitní sudová vína z této turisty oblíbené oblasti. Od tohoto měsíce jsou už v Praze dvě Pálavské vinárny – k existující dejvické přibyla nedávno žižkovská nalézající se v Husitské ulici. Obě jsou součástí sítě restaurací s konceptem kvalitních a cenově přijatelných jídel, ke kterým se podávají dva druhy točeného Staropramenu a sudová vína od špičkových vinařů: Balážových, Filipa Mlýnka, Lahofera, Šomana, Tanzbergu či Sonbergu.

Pálava ale musí podávat vína z Pálavy, což se tu děje. Otevření sedmého podniku řetězce Luďka Hanzlíka doprovází Festival otevřených lahví vinaře Filipa Mlýnka. Hosté mohou ocenit, za co dostal suchý Ryzlink vlašský 2011 z vinařské obce Březí, vinařská trať: Liščí vrch, pozdní sběr, bronzovou medaili Král vín 2012. A postupně ochutnat Veltlínské zelené 2011, Dolní Dunajovice, Plotny, Sauvignon 2012, Rulandské bílé 2012 a Ryzlink vlašský 2012, všechny vinařská obec: Perná, vinařská trať: U Boží muky a hlavně asi oblíbené polosladké víno Pálava 2013,pozdní sběr z Dolních Dunajovic, vinařská trať: Kraví hora. Z červených z Pálavy přivezli Zweigeltrebe 2011. Tato vína jsou z lahviček, sudových mají 8 druhů od 39,- za 0,25l. Všechna vína lze zakoupit i na eshopu Vinavino..