Na Brněnské přehradě proběhla velkolepá bitva o Midway

modelářská bitva o Midway na Brněnské přehradě

modelářská bitva o Midway na Brněnské přehradě Zdroj: ctk

Na loď útočí model stíhačky P-38 Lightning
V bojích je třeba počítat i se ztrátami
Bitva o Midway byla velkým námořním střetem v Pacifiku, v němž výraznou roli sehrálo letectvo
V bezpečí přístavu
Messerschmitty se skutečné bitvy o Midway neúčastnily
8
Fotogalerie
Námořní bitvu jako vystřiženou z druhé světové války dnes předvedli na Brněnské přehradě modeláři asi 15 tisíc diváků. Zapojili do ní makety 34 lodí, 28 letadel, dvou ponorek a tanku. Ukázka trvala hodinu. Každé čtyři vteřiny se ozval výstřel, výbuch nebo bylo vidět světelný efekt.

„Bitva měla velké finále. Jeden z letounů se snesl nad uměle vytvořený ostrůvek a shodil na ni pomyslnou atomovou bombu. Exploze vytvořila 20 metrů vysoký sloup vody,“ řekl pořadatel akce nazvané Bitva o Midway Igor Červený.

Ukázka se konala na přehradě popáté. Modeláři jsou na ni pyšní. Mnozí sbírají ocenění na mezinárodních modelářských akcích. Podle nich je brněnská bitva světovým unikátem.

Jejich kolegové v cizině totiž pořádají klání modelů lodí a letadel odděleně. Oni se ale naopak snaží do akce zapojit co nejvíce druhů techniky. Akce připomíná bitvu o atol Midway, která se konala v druhé světové válce v Tichomoří.

Modeláři ale do ní nasazují nejen modely japonských či amerických letadel a lodí, ale i strojů, které se účastnily výlučně bojů v Evropě. Některé lodě měří tři metry. K chloubám modelářů patří zmenšené kopie lodí Yamato či Bismarck.

Příprava na bitvu trvá hodiny. Každý nálet letounu či obrat lodě na vodě je předem promyšlený. Přesto se nehody stávají. Dnes modeláři potopili ponorky a havarovalo jim osm letounů.

„Zkoordinovat tak velký počet dálkově ovládaných modelů na jednom místě není snadné. Jsme proto rádi, že na naši akci přichází každý rok stále více diváků,“ dodal Červený.