Na lov finančních start-upů se vydaly všechny velké banky v Česku

Pobočka ČSOB v pražských Holešovicích

Pobočka ČSOB v pražských Holešovicích Zdroj: Stepan Bruner, E15

Sázka na začínající hráče z oblasti fintech má tradičním bankovním obrům pomoci udržet byznys v prostředí strmě rostoucí popularity mobilního internetu a sociálních sítí. Potenciální partnery či akviziční cíle hledají finančníci ze všech bank tuzemské velké pětky. Startupisté mají bankám dodat konkurenční výhodu i ušetřit investice do vlastního vývoje.

„Jednáme s potenciálními partnery z fintech v oblastech digitalizace, zabezpečení, obsluhy klientů a práce s daty,“ uvedla mluvčí ČSOB Pavla Hávová. „Síť lidí, kteří u nás aktivně vyhledávají příležitosti ke spolupráci s fintech společnostmi, roste, do budoucna počítáme i s nárůstem prostředků na společné projekty,“ sdělila mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová.

Spořitelna spolupracuje s dvojicí domácích start-upů, aplikací pro seniory KoalaPhone a sází i na program pro sledování měsíční útraty Spendee. „Připravujeme se na propojování bank s fintech společnostmi, jak to už funguje například v USA,“ dodala Havligerová.

Na dvou českých univerzitách loví nápady i Komerční banka a na nákupy je připravena Moneta. „V budoucnu zvažujeme možnosti růstu prostřednictvím akvizic v oblasti on-line prodejních kanálů,“ říká mluvčí banky Milada Veselá. Žádná z bank ale nechtěla zveřejnit sumu, kterou by byla ochotna do operací tohoto typu vložit. Experti věští fintech průmyslu velkou budoucnost.

Nové produkty firem orientovaných na vyšší rychlost a širší dostupnost běžných finančních služeb prý zásadně promluví do tradičních služeb včetně platebního styku.

„České fintech firmy by mohly do několika let převzít ve spolupráci s bankami většinu běžných finančních transakcí,“ míní autor platební metody Twisto. cz Michal Šmída. Podle něho zůstanou tradiční banky základem finančních služeb, ale běžné transakce budou probíhat přes spolupracující fintech firmy.

„Spolupráce bank s fintech společnostmi hlavně rozšíří jejich distribuční kanály a zrychlí operace. Banky nicméně příliš nezískají, spíše si udrží současné klienty,“ míní šéf poradenské firmy Capgemini Zdeněk Přibyl.

Fintech, budoucí podoba finančního byznysu
Do kategorie fintech se řadí společnosti, které propojují finance a technologie, tudíž prostřednictvím technologií, jako jsou internet, mobilní technologie či sociální sítě nabízejí produkty, které inovují finanční byznys. Z hlediska uživatelů je pak rychlejší a dostupnější. Fintech je teď ve světe nejrychleji rostoucím segmentem start-upů, kam putuje značná část venture kapitálu od investorů. Ti podle společnosti Accenture vložili do fintech jen za předloňský rok 12,2 miliardy dolarů.