Wall Street se léčí z technologií. Startupy často žádaly absurdní ceny

Wall Street

Wall Street Zdroj: ctk

Amerika prožívá technologické střízlivění. Firmy ze sektoru dot.com, které letos vstoupily na burzu, zatím svým akcionářům nenabídly v průměru žádný zisk. Kdo z investorů nestihl upsat a nakoupil až po začátku obchodování, dokonce podle dat poradenské skupiny Dealogic prodělává 13 procent. Pod upisovací cenou se prý obchoduje necelá čtvrtina technologických startupů, jejichž akcie přistály na Wall Street od počátku loňského roku.

Ruku v ruce s tím, jak slábne investorská důvěra, klesá i odvaha firem jít si na burzu pro peníze. Jen zhruba každá sedmá letošní primární nabídka akcií (IPO) pochází z odvětví technologií. Podle Dealogic jde o nejslabší podíl od roku 1990. V letech předcházejících splasknutí dot.com bubliny na počátku tisíciletí se přitom z odvětví jedniček a nul rekrutovaly i tři ze čtyř burzovních noviců.

Přístup k penězům se odvážlivcům ze Sillicon Valley zřejmě hned tak nezlepší. „Třetí čtvrtletí přineslo prudký zlom v oceňování projektů. Zakladatelé startupů se více drží při zemi a žádají za podíly ve svých firmách podstatně nižší ceny,“ říká například partner fondu rizikového kapitálu Benchmark, Bill Gurley.

Jako příklad uvádí online tržiště Jet.com, které ještě v létě investorům při snaze o navýšení kapitálu komunikovalo své ocenění kolem tří miliard dolarů, do podzimu přitom při obdobném kroku o miliardu „zlevnilo.“

Absurdní ceny

„Firmy se často snažily emitovat své akcie za absurdní ceny, kde investoři platili za dokonalost, praxe ale vypadala jinak,“ říká Chris Douvos z Venture Investments Associates.

Firma On Deck Capital, poskytující online půjčky, tak například v prosinci loňského roku uvedla své akcie na burzu za 20 dolarů za kus, tedy o třetinu dráže, než nabídla své akcie o několik měsíců dříve v rámci přímého prodeje investorům. Po necelém roce se akcie obchoduje za necelou polovinu startovní ceny.

Vývoj akcií společnosti On Deck Capital: