Na náměstí lidé tančili a zpívali

Zástupci národnostních menšin se představili na festivale Prolínání kultur.

Řekové, Slováci, Poláci a Romové se předvedli v sobotu 6. června. Karviňákům. Konal se totiž Festival národnostních menšin.

„Je to už čtvrtý ročník a s tanečními čísly zde vystupují například soubory Stavbár ze Žiliny, Prométheus z Brna a Górole z Mostů u Jablunkova,“ uvedla za organizátory Urszula Kolorzová.

Velký úspěch sklidilo vystoupení romského souboru Mirikle. „V překladu to znamená korálky,“ vysvětlila vedoucí souboru Olga Siváková. Na pódiu tančili děti od tří do dvaceti let. „Choreografii si vymýšlím sama a tančíme na starou i novou muziku,“ dodala Siváková.

Na festivale se prodávali polské knihy, nabízel se slovenský sýr a řemeslníci předváděli ukázky lidových řemesel.

Kromě tanečních vystoupení se náměstím nesla libá vůně. Vařili se zde mezinárodní speciality.

„U nás v Řecku jíme hlavně jídla připravovaná v troubě. Fazole, brambory upečené s vepřovým nebo jehněčím masem. K tomu spořádáme spoustu zeleniny se speciálními pastami nebo cezeným jogurtem. Hodně také jíme mořské ryby,“ přiblížil řeckou kuchyni předseda řecké obce Karviná Michalis Dulkeridis. Ten pochází z první generace Řeků, kteří utekli do České republiky v roce 1948 po vypuknutí občanské války v Řecku. Tehdy připutovalo do Česka patnáct tisíc Řeků.

„Většina z nich se do rodné země po nějaké době vrátila. Při posledním sčítání lidu se k řecké národnosti hlásilo tři tisíce dvě stě lidí,“ doplnil Dulkeridis.