Na nový iPhone čekaly v Pekingu davy. Strhly se nepokoje a létala vajíčka

Apple, Peking

Apple, Peking Zdroj: CTK

(FOTO) Tisíce čínských technických nadšenců dnes čekaly v dlouhé frontě v Pekingu navzdory mrazivému počasí před obchodem firmy Apple, kde se měly začít prodávat nové telefony iPhone 4S. Zaměstnanci ale odmítli otevřít, což vyvolalo nepokoje, šarvátky mezi čekajícími i záplavu vajec házených na výlohu obchodu. Nakonec musela zasáhnout policie, napsala agentura AFP.

Společnost Apple uvedla, že obchod neotevřela z obavy o bezpečnost zaměstnanců, kteří by museli čelit početnému davu zákazníků. iPhony budou nadále prodávány online; „výhledově“ v prodejnách v Pekingu a Šanghaji dostupné nebudou.

„Nemohli jsme otevřít obchod v pekingské čtvrti San-li-tchun kvůli velkému davu. Nemohli bychom zajistit bezpečnost zaměstnanců a zákazníků,“ řeka AP mluvčí Applu Carolyn Wu.

Policisté zadrželi nejméně dvě osoby. Frustrovaní zákazníci napadli ochranku obchodu poté, co policisté megafony začali vyzývat čekající, aby šli domů, protože iPhone se prodávat nebude.

Apple, PekingApple, Peking | CTKDav čekající na zahájení prodeje iPhonu 4S v Pekingu

„Čekali jsme tu celou noc. Není to fér,“ řekl AFP osmnáctiletý Tom Sun. „Jsme naštvaní, protože tahle americká společnost nám řekla, že otevře přesně v sedm ráno,“ dodal.

Další ze zákazníků Li Tchien-jie cestoval dva dny autobusem z východočínské provincie Šan-tung, aby byl v Pekingu na zahájení prodeje. „IPhone 4S je to nejlepší od Steva Jobse, proto jeden chci mít. Budu opravdu rozčílený, pokud neotevřou dveře,“ řekl devětadvacetiletý Li.

Apple, PekingApple, Peking | CTKProti rozvášněným čínským fanouškům Applu zasáhla policie

Někteří chtěli iPhony nakoupit ve velkém a poté prodat na černém trhu

Mnozí z čekajících nechtěli iPhone pro sebe; jeden z mladých Číňanů, který se nechtěl představit, přiznal, že hodlá nakoupit tolik telefonů, kolik půjde, a pak je se ziskem prodat. „Tohle nejsou padělky,“ řekl AFP. „Lidé chtějí to nejlepší od Steva Jobse.“ Přeprodávání je v Číně rozvinutou „podnikatelskou aktivitou“. Nové iPhony se tu prodávají už celé měsíce na černém trhu, kam se dostaly propašováním ze sousedních zemí a z Hongkongu.

Obliba výrobků firmy Apple ale má i své stinné stránky, k nimž patří především padělky. V červenci loňského roku objevil jeden americký blogger ve městě Kchun-ming falešné prodejny Apple, kde dokonce ani zaměstnanci zjevně netušili, že prodávají padělky.