Na opravu parku chybí peníze

Skatepark v Liberci se již tři roky nedočkal žádných oprav. Jeho stav je natolik dezolátní, že pro většinu překážek je letošní zima patrně poslední.

Skejťáci, bruslaři a bikeři z Liberce zřejmě brzy nebudou mít kde pilovat triky. Liberecký skatepark totiž dost možná nepřečká zimu.

Jak park chátrá, je navíc čím dál nebezpečnější pro mladé vyznavače adrenalinových sportů. „Návrh parku je zastaralý a vzhledem ke špatnému stavu překážek hrozí úrazy sportujících. Nejsou tam promyšlené žádné dráhy, cesty cyklistů a skejťáků se kříží,“ upozorňuje ředitel neziskové organizace Venkovský prostor Jan Tandler.

Park už je nebezpečný

Park je podle něj vyloženě nebezpečný. „Pokud je tu více lidí najednou, není nouze o srážky jezdců. Celkem je tam šest překážek, což je na velikost parku nesmírně málo. Člověk permanentně šlape, aby dojel k překážce. O jejich stavu ani nemluvím. Ty, které drží, nejspíše čeká poslední zima, po které se také rozpadnou. Centrální překážka je v totálním rozkladu,“ tvrdí Tandler.
Právě Venkovský prostor stojí za projektem na opravu parku. Připravený projekt předložili vedení města začátkem roku. „Za půl roku se stalo jedině to, že park více zchátral,“ říká Tandler.

O opravy vlastními silami se v poslední době pokouší sami liberečtí návštěvníci parku. Ze svých peněz kupují překližku a hřebíky, aby park udrželi v provozu.

„Nadšenci se o park starají neoficiálně sami. Lidé z magistrátu jej naposledy opravovali před třemi lety. Řešili nějaké části překližek na rampách a nájezdové hrany. Jinak se ze strany provozovatele nic neměnilo,“ dodává Tandler.

Projekt vytvořili sami

Za projektem, který předložil na radnici, stojí lidé, kteří park navštěvují. „Naše společnost přispěla sestavením projektového záměru. Sešli jsme se se skejťáky i dalšími návštěvníky a snažili jsme se vytvořit koncept, který by vyhovoval všem,“ uvedl Tandler.

Na magistrátu teď řeší, kdo předložený šestimilionový projekt zaplatí. Někdo navíc musí uhradit pětiprocentní podíl z ceny. „Řešíme, kde tyto peníze získat. Neziskovka Venkovský prostor ale není v situaci, aby mohla patnáctiprocentní podíl zaplatit ze svého,“ vysvětluje Tandler. Park by z větší části měla zaplatit dotace Evropské unie.

Město peníze má, ale ne na skatepark. „Podporují projekty, které mají financování zajištěné nebo jsou pro Liberec strategicky důležité, což není případ skateparku,“ myslí si Tandler.

O projektu rozhodnou

Jeho slova nepřímo potvrzuje i tisková mluvčí Liberce Pavlína Stránská. „O tom, jestli se do opravy parku pustíme, není zatím rozhodnuto. Projekt posoudíme na prosincovém zastupitelstvu,“ uvedla Stránská.

Projekt počítá s lepším rozdělením drah pro všechny typy návštěvníků. „Při navrhování parku jsme se inspirovali dalšími skateparky. Třeba tím pardubickým nebo i dalšími v zahraničí. Musíme myslet na to, že park má být dostupný všem výkonnostním a věkovým skupinám od malých holek a kluků až pro dospělé profesionály. Řešíme ale i materiály. Je potřeba sledovat kvalitu a bezpečnost materiálu, ale na druhou stranu mít park ekonomicky výhodný, takže nás zajímá i jeho životnost,“ říká Tandler.

Sehnat peníze na opravu parku, který podle Tandlera navštíví asi čtyři tisíce návštěvníků ročně, je obtížné.

„V současné době se nenajde firma, která by na podobný neziskový projekt vložila jen polovinu, natož celých patnáct procent. Když park neopravíme, je dost možné, že bude třeba jediný skatepark v Liberci zavřít. Z pěti hlavních překážek jsou totiž víceméně využitelné pouhé dvě. V okamžiku, kdy k projektu nedojde, je otázkou jedné zimy, kdy padnou i zmíněné dvě,“ myslí si Tandler.

Petice na podporu

Na podporu parku už vznikla i petice, kterou podepsaly čtyři stovky lidí.

„Většina lidí na snahu opravit park reaguje nadšeně, tím myslím i ty, co nemají se skateparkem co do činění,“ říká Ondřej Manych, který za podpisovou akcí stojí.

Tandler připomíná, že to v jiných městech jde. „V Kladně roste nový park za sedm milionů korun a ten pardubický vyšel už na šestnáct milionů korun,“ uzavírá Tandler.