Na pardubickém zámku trestají zločiny

Východočeské muzeum v Pardubicích láká do mučírny, na retro výpravu do tanečních sálů i za betlémy.

Rokytnice nad Jizerou Do temného období zločinu a trestu šestnáctého až osmnáctého století teď mohou nahlédnout návštěvníci pardubického zámku. Už u vchodu je vítá ve velké kleci uvězněná lehká ženština.

„Ten trest byl obyčejně na dvě a více hodin obyčejně před polednem, když děti a studenti ze školy šli, kdež také ty samé na ni smradlavý věci, bláto a jiný neřád házely,“ popisuje trestání nevěstek v kleci historik histoFrantišek Červinka.

Návštěvníci si na výstavě projdou celou cestu obviněného a následně odsouzeného člověka, od zatčení až k popravišti nebo k pranýři a vymrskání z města. To vše za poslechu výpovědí provinilců.

„Nejčastější bylo stětí nebo pověšení. Čím blíže do současnosti, v sedmnáctém a osmnáctém století, tím víc přibývalo podmíněných trestů smrti,“ říká historik Jan Tetřev.

Hrůzné nástroje

Při pohledu na mučicí nástroje lehce zamrazí. Často donutily obviněné i k přiznání zločinů, které nikdy neprovedli. Jejich pocity si návštěvníci mohou vyzkoušet na vlastní kůži OE obout španělskou botu nebo vložit palce do palečnice.

Člověku trochu zatrne i při pohledu na oprátky z pozůstalosti kata Hořínka. Na lavici uprostřed místnosti by si návštěvníci sedat neměli. Provinilci se na ní totiž vleže vypláceli rákoskou.

K nejvzácnějším vystaveným předmětům patří vedle smolných knih se zápisy zločinů a trestů popravčí meče.

Nebyl to ale jen pardubický zámek, kde dostávali provinilci co proto. Stejně tak byla „slavná“ i pardubická mučírna. „Byla na rohu dnešní ulice Na Třísle a Anežky České. Nezachoval choval
se barák ani vybavení,“ upozorňuje Tetřev.

V tamní budově šatlavy zasedal i pardubický soud. Kat bydlel na severním konci dnešní Pernerovy ulice poblíž mlýna Valchy. Tím nejznámějším byl Jan Zelinger, jehož proslavil film Martina Friče Počestné paní pardubické.

Popraviště s šibenicí, kde se také popravovalo mečem, lámalo kolem a upalovalo, stávalo do roku 1788 na Zeleném předměstí poblíž cesty do Chrudimi, vpravo před dnešní budovou krajského policejního ředitelství.

Tanečky i betlémy

Ale nejen zločinem a trestem žije pardubický zámek. Společenské šaty, taneční střevíce, šperky a třeba i uniforma příslušníků STB. To všechno se skrývá za dveřmi Kaňkova sálu.

Výstava s názvem Pardubice ve víru tance provede pardubickými tanečními sály s oblíbenými orchestry na pozadí historických událostí.

Moderní tance připomenou známí taneční mistři. Oděvy, vějíře a taneční pořádky navozují natých nostalgickou atmosféru plesů, bálů, zábav, věnečků, odpoledních čajů a šibřinek z časů dávno minulých.

„Je tu vystaveno celkem padesát šatů. Mají svoji historii, svůj příběh. Za všemi si můžeme představit osudy lidí. Jak si asi žila secesní dáma, co prožívala dívka ve dvacátých letech, co čekalo na slečny v letech třicátých, kdy přišla válka? Na to si u nás mohou návštěvníci odpovědět,“ říká kurátorka výstavy Ilona Klemšová.

Velká retro výstava mapuje období od poloviny devatenáctého století do šedesátých let dvacátého století. Pardubičtí rodáci ocení i řadu dobových fotografi í připomínajících věhlasná centra zábavy, po nichž se už slehla zem. V aranžování šatů si lidé mohou i zasoutěžit.

Muzeum navíc chystá i malé překvapení. „Pokoušíme se sehnat kostýmy z taneční soutěže StarDance. Pokud to vyjde, rozšířili bychom naši výstavu o další expozici,“ doplňuje Klemšová.

Do světa známých hereckých osobností, legendárních i zapomenutých představení zavede návštěvníky výstava fotografi í Josefa Zeinera, Vánoce pak připomínají králické betlémy.

Na zámku mohou turisté obdivovat také starodávné pohlednice, mince, výtvory českých sklářů nebo se dozvědět něco o přírodě východního Polabí. Největší zájem je o zbraně.

„Lidé si mohou na funkčních replikách vyzkoušet fungování mechanismů některých zbraní. V tomto směru jsme evropským unikátem. Rodiče s dětmi zase rádi navštěvují výstavu hraček,“ říká ředitelka Východočeského muzea Jitka Rychlíková.

VÝSTAVY NA ZÁMKU

Stálé expozice:

* Rytířské sály
* České sklo Orbis pictus
* Expozice zbraní
* Peníze v Čechách 1520 - 1620
* Příroda východního Polabí
* Bylo - nebylo

Výstavy:

* Ve víru tance do 4. 3. 2012
* Fotograf Josef Zeiner do 1. 1. 2012
* Zločin a trest do 29. 1. 2012
* Králické betlémy do 15. 1. 2012

* Otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin
* Vstupné celý zámek 90 korun