Na rozhlednu hrádku i o svátcích

Vítkův hrádek se vypíná nad lipenskou přehradou a láká k návštěvě i v zimních měsících. Dobře dostupný je pro pěší turisty i návštěvy autem.

Nejen romantické povahy, ale i příznivce pěší turistiky a milovníky výhledů potěší výlet na nejvýše položenou zříceninu hradu v Čechách, Vítkův hrádek. Historická památka leží ve výšce 1053 metrů nad mořem a vychází vstříc návštěvníkům i na počátku zimy.

Od listopadu do dubna má hrádek otevřeno o víkendech od deseti do čtyř hodin odpoledne. Po domluvě je však možné navštívit rozhlednu zříceniny i v ostatní dny. Jedinou podmínkou je skupina minimálně pěti lidí.

,,Dospělý zaplatí čtyřicet korun, dítě poloviční cenu. Po předložení Lipno Card zaplatí dospělý dvacet korun a děti mají vstup zdarma,“ popisuje Miroslav Kovačičín, předseda občanského sdružení Vítkův Hrádek.

Šest kilometrů pěšky

A jak se do této krásné lipenské lokality dostat? Možností je více. Do osady Svatý Tomáš, nad kterou se Vítkův hrádek vypíná, se mohou turisté dostat jak pěšky, tak autem.

Pokud si zvolí pěší túru, pak je nejlepší vydat se přímo od přívozu mezi Frymburkem a Frýdavou. Odtud je to ke zřícenině zhruba šest kilometrů. Trasa není náročná. Cestu až na vrcholek provázejí turistické značky. Pohodlnější návštěvníci preferující auto vyjedou nahoru rovněž od přívozu nebo z Přední Výtoně.

Cesta je značená a zájemci mohou také oba způsoby dopravy kombinovat. V lese pod Svatým Tomášem je malé parkoviště, od kterého je to k hrádku s vyhlídkou zhruba tři kilometry.

Sdružení Vítkův Hrádek má s památkou několik plánů. Mezi ně patří především vybudovat a zastřešit konírnu. ,,Měla by mít středověký charakter. Jsou zde nevyužité prostory a návštěvníci nemají moc možností, kam se schovat před nepřízní počasí. Už máme zpracovanou studii a projekt. Mělo by to vyjít,“ vypráví Kovačičín.

Novodobá historie Vítkova hrádku začala slavnostním otevřením v červenci roku 2005. Za dobrého počasí umožňuje obnovená rozhledna vidět panoráma rakouských Alp s masivy Velkého Prielu, Dachsteinu a Watzmanu i velkolepý výhled do vltavského údolí a českého vnitrozemí.

Hrádek původně založil Vítek z Rožmberka ve třináctém století. V roce 2005 stavaři dokončili opravu hradu, kterou zajistili členové Občanského sdružení Vítkův Hrádek.

Pro vzájemnost turistů

Celý projekt nazvali „Vítkův Hrádek - symbol vzájemnosti“, protože cílem obnovy památky bylo mimo jiné vytvoření místa pro setkávání česky a německy mluvících lidí na rozhraní tří států - Česka, Rakouska a Německa. To se prý povedlo. ,,Letos jsme zaznamenali větší příliv cizích turistů právě z Rakouska a Německa. Celkově se u nás za letošní sezonu vystřídalo třicet tisíc návštěvníků,“ informuje Kovačičín.

VÍTKŮV HRÁDEK

* zřícenina s rozhlednou poblíž lipenské přehrad
* dostupná je pěšky i autem
* od listopadu do dubna má rozhledna otevřeno pouze o víkendech od 10.00 do 16.00
* na návštěvě v jiné dny je možné se domluvit telefonicky na čísle 724 114 087
* v letních měsících je zřícenina s rozhlednou přístupná kterýkoli den v týdnu
* dospělí zaplatí 40 korun, děti poloviční cenu
www.vitkuvhradek.mysteria.cz a také www.vitkuvhradek.cz