Na skok za klokany

MIX. Kombinace starých přístavních budov a moderních mrakodrapů ve městě vytváří neopakovatelnou atmosféru. Jde také o důkaz, že se z historických částí města nemusí stát vybydlený skanzen.

MIX. Kombinace starých přístavních budov a moderních mrakodrapů ve městě vytváří neopakovatelnou atmosféru. Jde také o důkaz, že se z historických částí města nemusí stát vybydlený skanzen. Zdroj: Michal Tomeš, E15

STAŘÍ ZNÁMÍ. Opera v Sydney společně s mostem ze třicátých let vytvářejí nezaměnitelnou architektonickou dvojici. Tu je možné pozorovat ze souše nebo z trajektu, který spojuje severní a jižní část města a je součástí městské hromadné dopravy
IKONA KONTINENTU. V Austrálii žijí celkem čtyři druhy klokanů. Liší se velikostí, barvou a stavbou těla. Nejsou přitom pouze zvířetem z plakátů, narazit na ně je možné v lesích i u silnic. Právě srážky s auty jsou však pro tisíce klokanů ročně fatální. V Novém Jižním Walesu jsou v přírodě k vidění také papoušci kakadu nebo hlodavci. Ti jsou potravou pro místní hady, kteří se ale v okolí měst často nevyskytují.
NETKNUTÁ PŘÍRODA. Na východním pobřeží Austrálie se střídají husté lesy se skalními masivy a nekonečnými plážemi. Mnohé z nich jsou dostupné pouze po několika hodinách pěší túry divočinou.
ZJEVENÍ. Pestrost náboženství a kultur není zřejmá pouze ve městech. Chrámy všech možných náboženství jsou k vidění i na venkově.
BÍLO. Hyams Beach je podle Guinnessovy knihy rekordů pláž s nejbělejším pískem na světě. Nenajdete v její blízkosti ale žádný hotel ani dovolenkový rezort, pouze pár vesnic s kavárnami a malými parkovišti pro návštěvníky. Ti na pláž míří nejen kvůli písku, ale také přítomnosti delfínů a možnosti dlouhých procházek.
7
Fotogalerie

Dlouhý let, vysoké ceny nebo nebezpečná zvířata. Důvodů, proč do Austrálie nevyrazit, není pro Středoevropana málo. I po krátké návštěvě Sydney a jeho okolí však může jednoduše změnit názor.

Největší město Austrálie, to není jen ikonická a architektonicky velmi povedená budova opery. Zajímavostí je v metropoli Nového Jižního Walesu nespočet. Například Harbour Bridge, most překlenující záliv, jejž město rozděluje na dvě odlišné poloviny. Jeho velikost, elegance a technologická stránka nepřestávají udivovat ani téměř po sto letech. Stejně jako historická část nacházející se v blízkosti mostu, ze které je cítit kombinace koloniální minulosti a subtropického ráje.

Také proto je Sydney těžké srovnat s jakoukoliv jinou světovou metropolí. Centrum s několika mrakodrapy připomíná New York, malé domy s předzahrádkami zase Londýn. Díky multikulturnímu složení obyvatel se návštěvník ve městě necítí nijak cize nebo nechtěně. Město dýchá pohodovou atmosférou, pro Australany tak typickou.

O víkendu se vlaky a autobusy zaplní surfaři, kteří se vydají na některou z nesčetných městských pláží. Na nich se zpravidla zůstává až do večera, kdy se hloučky mladých i starých shromáždí kolem veřejných grilů a užívají si slunce až do pozdních hodin.

Právě ve veřejném prostoru se ukazuje, jak bohatou zemí Austrálie je. Chodníky i silnice jsou v perfektním stavu, ve městech i na vesnicích jsou bezplatné toalety i veřejné sprchy. Altány a lavičky v parcích s perfektně střiženým trávníkem jsou pro Australany samozřejmostí. Příjemným bonusem je pak přátelská policie a pocit absolutního bezpečí.

Východní pobřeží Austrálie rozhodně není pustinou s rudými skalami a nehostinným klimatem. V blízkosti Sydney – pár hodin jízdy autem – lze zavítat hned do několika přírodních parků s bohatou faunou i flórou. Téměř na dohled od předměstí metropole se může návštěvník dostat do lesů plných klokanů – a také hadů, mezi skály poseté vodopády či na liduprázdné pláže odtržené od civilizace.

Právě oceán je zážitkem sám o sobě. Velké vlny vytvářejí ideální podmínky pro surfování. Koho jízda na prkně neláká, může se vydat se šnorchlem pozorovat život pod hladinou nebo nad hladinou. Hejna vyskakujících delfínů totiž nejde přehlédnout ani ze souše.