Na slimáky platí kachny a česnek

Tolik španělských slimáků jako letos zahrádkáři na Přerovsku nepamatují.

S nezvanými hosty, kteří se teď vyrojili kvůli vlhkému počasí, se nechtějí smířit zahrádkáři na Přerovsku. Španělští slimáci si totiž pochutnávají hlavně na listech zeleniny a na okrasných rostlinách. „Během chvilky jsme jich nasbírali dvě a půl kila. Jsou úplně všude,“ povzdechl si přerovský důchodce Miroslav Rákos. Bezedná plží tlama je noční můrou i pro Janu Mrázkovou, která s nožem v ruce obchází zahradu v chatové kolonii za Přerovem a slimáky nemilosrdně likviduje. „Za jeden večer jsem jich zabila dvě stě třicet. Takovou kalamitu nepamatuji,“ zdůrazňuje Mrázková.

Lidé se ptají, jak se slimáků zbavit. Někteří zahrádkáři od Laguny dokonce ukazují „hnědou omáčku“ v kýblech, která vznikla z plžů, které nasbírali a posolili je, aby je zabili.

Paradoxně přitom právě v těchto dnech začala v Přerově v Ornitologické stanici v Bezručově ulici výstava Živá zahrada zaměřená na to, jak do zahrad přilákat a udržet v nich živáčky jako hmyz, ptáky a obojživelníky.

„Naše výstava je ale i o tom, co dělat, když si nevíme rady se slimáky. Návštěvníci se dozvědí, co mají španělští slimáci, kteří se k nám dostali v devadesátých letech s dováženým ovocem a zeleninou, rádi, co jim nejede a jak toho využít k boji proti nim. Mezi lidmi rozšířené solení slimáků bych ovšem nedoporučovala i kvůli tomu, že tímto způsobem dlouho umírají,“ upozorňuje kurátorka výstavy a zahradní odbornice Jana Kosturová.

Podotýká, že slimáci si libují ve vlhku a v tmavých skulinách a milují zeleninu i pivo. Opijí se lahodným hořkým nápojem doslova k smrti. „Potíž je v tom, že vůně piva přiláká slimáky i z okolí,“ vysvětluje Kosturová. Podle ní se slizcí škůdci naopak vyhýbají česneku, petrželi, měsíčku, šalvěji nebo třeba tymiánu. Nejlepší je ale podle odbornice nosit slimáky do kompostu, kde si mohou udělat hostinu, aniž by byli na obtíž.

Jiří Šafránek z Horní Moštěnice si naopak nemůže slimáky vynachválit. Každý slimák, kterého našel na své zahradě, mu udělal radost. Zjistil totiž, jak je biologicky zlikvidovat a navíc je využít. „Krmím jimi domácí kachny. Opravdu to můžu všem doporučit, kačeny si na slimácích doslova pochutnávají,“ podotýká Šafránek.

Těm, kteří kachny nemají a potřebují se nevítaných plžů co nejrychleji zbavit, doporučuje místopředseda Českého zahrádkářského svazu Přerov Alois Soukup zaručený tip – vyzkoušený chemický přípravek, který si vozí z Polska. „Jmenuje se Slimak. Je relativně levný a účinný,“ tvrdí zkušený zahrádkář.

A jak bojujete se španělskými slimáky vy? Jaký je váš recept jak se jich zbavit?