Na Sobotku opět útočí hackeři, ovládli jeho e-mail

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Hackeři se nabourali do e-mailu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Úřad vlády sice pravost korespondence zveřejněné na extremistickém webu White Media nepotvrdil, několik jejích účastníků ale ano. Věc prověřuje policie. Sobotka prohlásil, že se opakovanými útoky hackerů nenechá zastrašit. Na ministerského předsedu hackeři zacílili už v prosinci, kdy se zmocnili jeho twitterového účtu.

Zveřejněná korespondence, na niž upozornil server lidovky.cz, se týká migrace, dřívějších koaličních jednání, prezidentské kampaně, výběru ředitele Českého rozhlasu, situace kolem české ropy v německých skladech, ale třeba také Sobotkovy osobní hypotéky. V dalších e-mailech se řeší zase interní záležitosti sociální demokracie, kauza Davida Ratha nebo dialog se sudetskými Němci.

Premiéra dopisovatelé v e-mailech z několika posledních let oslovují oficiálně, ale i jako „milého přítele“ nebo „milého Slávka“. V korespondenci se objevují jména politiků, například ministra financí Andreje Babiše (ANO), ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové nebo ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (oba ČSSD), ale také blízkého Sobotkova přítele, advokáta Radka Pokorného nebo šéfa Správy státních hmotných rezerv Pavla Švagra.

Sobotka kauzu kolem svého e-mailu nechce příliš komentovat. „Opakovanými útoky hackerů na moji osobu a na politiku, kterou prosazuji, se nenechám jakkoli zastrašit nebo ovlivnit. Vláda bude dál prosazovat program a plnit závazky, které jsme dali občanům naší země,“ uvedl v prohlášení.

Mluvčí vlády Martin Ayrer už dopoledne řekl, že se věcí zabývá policie. Pravost e-mailů potvrdit nechtěl. Podle informací ČTK ale už nyní úřad vlády řeší, jak zlepšit zabezpečení Sobotkovy elektronické komunikace. Server ihned.cz uvedl, že hackeři v pondělí večer napadli také Sobotkův blog na aktualne.cz.

Extremisté z White Media schvalovali například čin Breivika
- Server White Media na svých internetových stránkách uvádí, že je skupinou radikálních autorů bojujících proti rakovině národa - neomarxismu. Tato ideologie, která podle extremistů pomalu zabíjí tradiční evropské národy, si podle White Media vytvořila řadu metastáz.
- Mezi ně příznivci „Bílých médií“ řadí například „multikulturalismus, antirasismus, pozitivní diskriminaci menšin, homosexualismus, antifašismus nebo gender-feminismus“.
- Na webu lze vedle textů nalézt také videa napadající například Romy či imigranty především afrického původu a muslimy. Před časem se na White Media objevily také seznamy osob, které se mediálně či jinak veřejně vyslovily proti nenávisti k lidem z odlišných kultur.
- Hackeři spojení s White Media se začali úspěšně nabourávat do e-mailů či facebookových účtů svých oponentů.

Autentická korespondence

Podle lidovky.cz jsou minimálně dva zveřejněné e-maily autentické. Mezi korespondenty figuruje člen ČSSD David Sedláček, který potvrdil, že si s premiérem dopisoval. „Ano, s panem premiérem jsem si psal. Obsah e-mailu, který mi popisujete, je stejný jako ten, co jsem psal já,“ řekl Sedláček. Autentický je i e-mail, který psal právník Radek Pokorný šéfredaktorovi Lidových novin Istvanu Lékovi a který poté poslal premiéru Sobotkovi, dodal server.

Získání hesla pomocí viru, pokusným zadáváním nebo krádeží je podle Davida Řeháčka ze společnosti Check Point Software Technologies asi nejjednodušší cestou, jak se do schránky na bezplatné e-mailové službě dostat. Podle něj je spíše zarážející, že tak důležitá osoba jako premiér řeší přes freemail i pracovní věci a že mu nikdo nesdělil související rizika. „I ve světě freemailů bych ale určitě uživatelům doporučoval využívat tzv. dvoufaktorovou autentizaci, pokud ji služba umožňuje,“ dodal.

Exministr zahraničí Jan Kavan (ČSSD), kterému se stejná skupina do mailu nabourala v minulosti, řekl, že hackery zažaloval, ale policie mu sdělila, že doména je registrovaná v USA a tamní zákony je chrání. Nedalo se tak dosáhnout ani stažení stránek z internetu, uvedl.

Při prosincovém útoku na Sobotkův twitter se na něm objevily komentáře vyzývající k nenávisti vůči uprchlíkům. Falešné tweety, které volaly po boji proti uprchlíkům a označovaly je za invazní armádu, zůstaly na profilu předsedy vlády přibližně sedm hodin. Vzkazy obsahovaly i odkazy na články a videa podněcující strach z uprchlíků a nenávist vůči nim.

Případy napadení soukromých mailů významných politiků v zahraničí
- V únoru 2013 ukradl počítačový pirát elektronickou poštu a fotografie patřící bývalému americkému prezidentovi Georgi Bushovi staršímu a jeho rodině. Na jedné fotografii, která se objevila na internetu, byl osmaosmdesátiletý Bush na lůžku v nemocnici, kde pobýval kvůli bronchitidě. Ukradené e-maily prý také obsahovaly adresy a podrobnosti o několika členech jeho rodiny.
- Známý hacker Guccifer zveřejnil v srpnu 2013 detaily z milostné korespondence, kterou spolu vedli bývalý americký ministr zahraničí Colin Powell a rumunská politička Corina Cretuová. Dvojice se seznámila v době, kdy byl Powell šéfem americké diplomacie, a po léta udržovala poměrně intenzivní korespondenční vztah. Powell, který byl v té době 50 let ženatý, ale popřel, že by s Rumunkou měl poměr.
- V září 2008 se na internetu objevily e-maily, rodinné fotografie a kontakty tehdejší kandidátky republikánů na úřad viceprezidenta a aljašské guvernérky Sarah Palinové. Vystavili je tam neznámí hackeři poté, co se nabourali do jejího soukromého e-mailu na serveru Yahoo. Kromě ztráty soukromí znamenal útok hackerů pro Palinovou další potíže - ukázalo se, že používala soukromý e-mail k pracovním záležitostem, což je podle amerického práva nepřípustné. Ačkoli některé zveřejněné zprávy byly soukromého charakteru, našly se mezi nimi i služební e-maily, jeden z nich byl například adresován kalifornskému guvernérovi Arnoldu Schwarzeneggerovi.
- Hackerský útok na svoji osobní elektronickou poštu zaznamenal vloni v říjnu také šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) John Brennan. Server WikiLeaks ten den uveřejnil několik dokumentů z Brennanovy osobní e-mailové schránky. Dokumenty prý pocházely z let 2007 až 2009, tedy z doby, než Brennan v březnu 2013 nastoupil do čela CIA. V první skupině dal server na internet mimo jiné krátkou zprávu, která pojednávala o věcech spojených s Íránem. Další dva zveřejněné materiály z roku 2008 se týkaly mučení. Jedním byla kopie návrhu zákona o omezeních výslechových metod, druhý dokument obsahoval seznam zakázaných praktik, jako je takzvaný waterboarding nebo fingované popravy. Případem se zabývá Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a úřad na ochranu prezidenta.
- Problémy se soukromým mailem měli v poslední době i další politici. Asi nejznámějším případem z nedávné doby bylo využívání soukromého mailu k služebním účelům bývalou americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou, která je nyní vůdčí demokratickou kandidátkou na funkci prezidentky.

Clintonová vedla americkou diplomacii v letech 2009 až 2013 a po celou dobu používala soukromou adresu elektronické pošty. Podle právních expertů je použití soukromého e-mailu na pozici ministra možné pouze v nouzových případech. Clintonová čelila především ze strany republikánské opozice kritice za možné ohrožení národní bezpečnosti. Aféra, která vypukla loni na jaře, na čas snížila popularitu Clintonové v boji o prezidentský úřad. Clintonová se nakonec omluvila a její server nyní zkoumají experti FBI.
- Podobnému skandálu čelil loni také kandidát na amerického prezidenta z řad republikánů a bývalý floridský guvernér Jeb Bush, který používal podle tisku jako guvernér soukromý e-mail k projednávání rozmístění vojáků, ochrany jaderných elektráren a dalších podobných témat. Podle poradců Bushe ale e-maily neobsahovaly žádné citlivé či tajné informace a mnoho faktů bylo údajně zveřejněno v tiskových zprávách. Bush také mnoho mailů zveřejnil nebo jsou volně přístupné.
- Nedovolený postup loni praktikoval i ministr obrany Ashton Carter ve své kanceláři v Pentagonu. Carter nastoupil do úřadu loni v únoru a nejméně do května podle nejmenovaných činitelů Bílého domu používal svou soukromou adresu k vyřizování nespecifikovaných komunikací souvisejících s jeho funkcí. Činil tak i poté, co v březnu vypukla aféra Clintonové.