Na Stodolní ulici tančí HIV. Mladí lidé ale nebezpečí nevnímají

Stodolní ulici navštíví každý víkend tisíce mladých lidí. Desítky, z nich netuší, že si z noci odnášejí i dárek na celý život. Virus HIV.

Dnešní ostravští mladí lidé si užívají života. Většinou na Stodolní. Alkohol teče proudem, mladé dívky odhalují snědá bříška, marihuana a rychlý sex nechybějí. Lékaři ale nejsou životním stylem mladých nadšeni. Křivka kapavky, syfilidy a viru HIV v Ostravě strmě stoupá.

„Zatímco jsme před třemi lety evidovali jedenáct nových případů viru HIV, teď v polovině roku je jich už jedenáct. Do konce roku se číslo HIV pozitivních určitě zdvojnásobí,“ řekla lékařka Kliniky infekčního lékařství a AIDS Fakultní nemocnice v Porubě Lenka Olbrechtová. Průměrný věk nakažených mladých lidí se pohybuje kolem pětadvaceti let.

Z alarmujících statistik vyplývá, že se velká část nemocných nakazila při náhodném sexu na Stodolní ulici. Smutným paradoxem je, že to byla většinou jejich první návštěva ulice vyhlášené zábavou a bary.
Příběh třiadvacetileté Kláry není nijak ojedinělý. Na Stodolní se vypravila se svými kamarádkami.

Vysokého opáleného kluka si všimla hned, jak usedly k baru. Objednal jí mojito, potom druhé… Pak už si jen pamatovala, jak spolu vycházejí ven a směřují k jeho autu. „Snad to tentokrát vyjde,“ říkala si.

Vyšlo to. Ale jinak, než si představovala. Po pár týdnech musela s nečekanými problémy navštívit lékaře. Testy potvrdily kapavku. Po dalších testech jí ale doktorka na infekčním oddělení oznámila, že je HIV pozitivní.

Kombinace pohlavních chorob jsou trendem

Stejně jako u Kláry přišli i u pětadvaceti procent dalších nemocných lékaři na virus HIV díky léčení jiných pohlavních chorob, jako jsou syfilis, kapavka nebo chlamydie.

„Počet lidí s kombinacemi těchto nemocí se posledním rokem nebezpečně zvyšuje. Většina nakažených žije dlouhou dobu bez příznaků nemocí, takže je za tu dobu může rozšířit na další desítky lidí,“ vážně varuje asistent Radek Litvik z kožního oddělení fakultní nemocnice v Porubě.

Jeho slova potvrzují i poslední statistiky. „Nebezpečně vzrůstá počet pacientů se syfilidou. Letos jsme ve fakultní nemocnici zaznamenali sedm nových případů,“ dodává Litvik. Pacienti nejsou úplně nejmladší. Je jim v průměru kolem třiceti let. Jsou ve věku, kdy zakládají rodiny a okolí od nich očekává odpovědnost.

Testovat se nechalo jen 138 lidí

Většina mladých lidí, které Sedmička oslovila, tvrdila, že testování na virus HIV je důležité a že by se nechali na přítomnost viru otestovat. Statistiky však říkají o vztahu Ostraváků k testům něco jiného. Letos je podstoupilo jen 138 lidí. Oproti osmačtyřiceti v roce 2006 je to vysoké číslo. Vzhledem k počtu nově evidovaných nakažených mladých lidí je to žalostně málo.

„Lidé ze strachu a z nevědomosti nákazu podceňují. Neuvědomují si, že čím dříve se nemoc odhalí, tím vyšší je šance na udržení běžného způsobu života,“ vysvětluje doktorka Olbrechtová.

Testování je přitom jednoduché a při uvedení jména, zdravotní pojišťovny a rodného čísla bezplatné. Na klinice infekčního lékařství a AIDS fakultní nemocnice v Porubě však zájemce otestují i anonymně. Za šest set padesát korun, s certifikátem za sedm set padesát korun.

„Od října plánujeme jedenkrát týdně mladé lidi od patnácti do osmnácti let anonymně testovat zdarma, a to bez souhlasu rodičů, který by byl jinak nutný. V evidenci sedmašedesáti HIV pozitivních máme i patnáctiletou dívku,“ říká lékařka Olbrechtová.

Léčení HIV se podobá léčení cukrovky

Nemoc nelze vyléčit. S léky, dodržováním určitých pravidel a kontrolami u lékaře mohou ale nakažení chodit do práce a žít jako dřív. „Jejich léčbu lze přirovnat k dlouhodobému léčení pacientů s cukrovkou nebo onemocněním srdce. Máme šest pacientů, kteří k nám přišli v roce 1996. Stále pracují a jejich život se prakticky téměř nezměnil. Jsou i páry, v nichž je jeden z partnerů nakažený. Vztahy fungují a dokonce někteří plánují i děti. Jen je třeba přijít k lékaři včas,“ upozorňuje Olbrechtová.