Na stránkách německého letiště nedopatřením visel tajný krizový plán

Letiště Kolín nad Rýnem

Letiště Kolín nad Rýnem Zdroj: Borsi112 via Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Několik měsíců visel na internetových stránkách západoněmeckého mezinárodního letiště Kolín nad Rýnem/Bonn tajný krizový plán. Dokument o 230 stránkách obsahoval instrukce pro případ leteckého neštěstí, živelních katastrof, ale i teroristického útoku či vzetí rukojmí.

Krizový plán se na internetové stránky letiště, které leží mezi čtvrtým největším německým městem a bývalou metropolí Spolkové republiky, dostal zřejmě nedopatřením. Původně byl určen pouze pro interní potřeby zaměstnanců vzdušného přístavu. Podle německé televize ZDF obsahoval krizový plán mimo jiné informace o místech, na kterých by se měli v případě nebezpečí shromažďovat pasažéři.

Na internetových stránkách letiště, které má civilní a vojenskou část, plán visel podle televizní stanice od listopadu 2015. Z webu byl stažen údajně až dnes a to poté, co se na něj novináři dotázali.

Podle vyjádření letiště šlo v případě 230stránkového dokumentu pouze o „výtah“ z detailního plánu, který je k dispozici jen úzkému okruhu lidí. Proč dokument dnes z internetu odstranilo, ale nevysvětlilo.

Informace o údajném bezpečnostním selhání se objevila v době zvýšených obav z teroristických útoků. Právě letiště se před měsícem stalo terčem atentátu v Belgii. Na letišti Zaventem zahynulo 16 z celkových 32 obětí teroristických útoků spáchaných v Bruselu v jednom dni.

Islámský stát před třemi týdny vyzval své příznivce, aby páchali teror v Německu.

Před pár dny se na veřejnosti objevila informace, že kontroloři Evropské unie zjistili v únoru na letišti Kolín nad Rýnem/Bonn závažné bezpečnostní nedostatky. Při zkouškách prošlo kontrolami až na palubu údajně devět z dvanácti nebezpečných předmětů a to včetně zbraní a součástek, z nichž je možné sestavit bombu.

Organizace Islámský stát (IS), která se přihlásila k atentátům v Bruselu i Paříži s celkem 162 oběťmi, před třemi týdny vyzvala své příznivce, aby páchali teror v Německu.

Na několika fotomontážích, které zveřejnila, se objevila například hořící budova kancléřství v Berlíně, ale právě i budova letiště Kolín nad Rýnem/Bonn. „To, co zvládli tvoji bratři v Belgii, zvládneš taky,“ stálo pod obrázkem hořícího terminálu.