Nad Českem létá stále víc dronů, mají i komerční využití

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Nebe nad Českou republikou brázdí stále víc dronů. Malé bezpilotní letouny vybavené několika vrtulkami už dávno nejsou doménou speciálních jednotek armády či policie, ale staly se oblíbenou hračkou dětí i dospělých. Vznikají také první firmy, které si z provozu dronů udělaly živnost a pro své zákazníky pořizují snímky a videozáběry z ptačí perspektivy.

Jiří Březina ze společnosti Skyvid dnes na výstavě hraček a modelů For Model v Olomouci uvedl, že prodej dronů rychle roste a závratným tempem klesá i cena bezpilotních letounů, které si už může dovolit každý. „Technologie jde strašně dopředu. Zatímco před rokem profesionální dron, který používám, stál zhruba 250.000 korun, tak nyní to je 150.000 korun,“ uvedl Březina.

Drony pro komerční využití lze v ČR provozovat pouze s licencí, kterou vydává Úřad pro civilní letectví. Pro jejich provoz platí přísná pravidla. Kolik dronů v tuzemsku létá, nelze podle Březiny odhadnout, protože díky nejlevnějším modelům za několik stovek či tisíc korun se už staly masovou záležitostí.

Praktické využití dronů je podle Březiny nesmírně pestré. „Lze je používat při kontrole prostor zasažených požárem či zamořených nebezpečnou látkou. Drony monitorovaly například prostor muničního skladu ve Vrběticích“ uvedl. Američtí zemědělci s pomocí dronů kontrolují kvalitu obilí na polích a práškují. Drony jsou neocenitelným pomocníkem také při kontrole rozsáhlých ploch solárních elektráren. „Dron má uplatnění dokonce i ve zdravotnictví, protože může nést resuscitační přístroj, s jehož pomocí lze v terénu oživit člověka,“ řekl Březina.

Ilustrační fotoIlustrační foto | Profimedia.cz

Dron může přenášet různý náklad. V přímořských letoviscích se testuje i speciální varianta bezpilotního letounu, který má v závěsu kromě kamery i záchranné kruhy a může rychle pomoci tonoucímu. Nizozemská policie už podle Březiny drony používá k mapování situace na místě dopravních nehod. „Drony využívají i realitní kanceláře a stavební firmy k monitorování například stavu domů,“ uvedl Březina. Samostatnou kapitolou jsou televizní stanice, které v posledních měsících s pomocí dronů stále častěji pořizují letecké záběry pro své zpravodajské pořady.

Březina upozornil, že při používání dronů je na místě velká opatrnost, protože bezpilotní letoun váží několik kilogramů a pohybuje se ve značné výšce. Při pádu tak může zranit osoby a napáchat značné škody na majetku. Zvýšit bezpečnost by mohl nový padákový záchranný systém pro drony, který vyvinul tým expertů z Leteckého ústavu Vysokého učení technického v Brně a spolupracujících firem.