Nádhera ve městě: Kosatce a šafrány

Kousek od centra města si obyvatelé Frýdku-Místku mezi stovkami rozkvetlých vzácných rostlin mohou připadat jako v kouzelné zahradě.

Lidé, kteří teď procházejí sady Bedřicha Smetany, se usmívají při pohledu na záplavu modrofialových květů nedaleko kina Vlast. Krokusy neboli šafrány se v největším frýdecko-místeckém parku nebývale
rozrostly.
„Je to nádhera. Nemohu se vynadívat,“ rozplývá se středoškolačka Martina Janáčková. Květiny si fotí mobilem. „Pošlu je jako jarní pozdrav kamarádům,“ dodává Janáčková.
I další lidé se u květinového koberce zastavují. „Hned se mi zlepšila nálada,“ tvrdí například důchodkyně Milada Baranová. V parku, který má skoro osm hektarů, pravidelně venčí psa.
Přesný název rostliny je šafrán Tommasiniho. „Je to jihoevropský druh šafránu, který v parku zplaňuje,“ říká pracovník magistrátu Jiří Lederer. Jde o dosti rozšířený druh botanického šafránu, který kvete od
února do dubna.
Jak vysvětluje Lederer, jarní květiny právě teď využívají světlo, které proniká ještě bezlistými korunami stromů. Až narostou listy, budou až do příštího předjaří v období klidu.

Frýdek-Místek má
tři chráněná území
„Městské parky napodobují prostředí světlých lesů, proto se v nich některým jarním květinám dobře daří,“ uvádí Lederer. Některé jarní květiny, například orsej jarní, rozrazil perský a břečťanolistý, pitulník žlutý, petrklíč, rostou bohatě na mnoha místech ve městě.
V zámeckém parku se pravidelně na jaře masově rozrůstá Nádhera ve městě: kosatce a šafrány
léčivý medvědí česnek, který velice výrazně voní a má bílé květy.
Některé druhy rostlin jsou velmi vzácné. Ty rostou především v místních chráněných oblastech.
„Přímo ve Frýdku-Místku jsou tři malá chráněná území, další se hranic města dotýkají. Nejvýznamnější je národní přírodní památka Skalická Morávka,“ informuje mluvčí radnice Jana Matějíková.
Mezi chráněné, evropsky významné oblasti patří i celá řeka Ostravice, která městem protéká a rozděluje ho na Frýdek a Místek. „Hezkou a zajímavou lokalitou je přírodní památka Novodvorský močál.
Výjimečná je přírodní památka Profil Morávky ve Starém Městě, která se dotýká nejjižnější části Frýdku,“ dodává Lederer.

Volavky a ledňáčci
uprostřed města
Například ve Skalické Morávce roste židovník německý. Nikde jinde v České republice se už nedá najít.
Kriticky ohroženým druhem je tráva třtina pobřežní, která roste přímo ve městě. Kromě řeky Ostravice a Morávky už se objevuje jen na horním Labi a horní Orlici.
Chráněných živočichů žije ve Frýdku-Místku také mnoho. Například netopýrů je ve městě několik druhů. Ochránci přírody objevili vydry říční, raky říční, kriticky ohroženého čolka velkého a také několik
druhů žab.
„Uprostřed města lze často spatřit ledňáčka, volavku popelavou, kormorána,“ vypočítává
Lederer. Ve Frýdku-Místku je třináct parků, které patří městu, další parky mají jiné majitele. „Systém
parků je předností Frýdku-Místku. Od jihu k severu je možné jít parky několik kilometrů,“
tvrdí Lederer.
Také lesů je ve městě hodně. „Lesy zabírají přes dvacet procent plochy města, což je poměrně hodně. Například část Lysůvky má šestatřicet procent lesů,“ uvádí Lederer.
Některým druhům živočichů se daří ve městě dokonce lépe než ve volné krajině. „Většina chráněných a vzácných druhů žije jen na určitých specifických místech. Takovým specifickým stanovištěm je i
město, které někdy nahrazuje to, co již ve volné krajině nenávratně zmizelo. A díky tomu
se ve městě daří například rorýsům, vlaštovkám nebo ropuchám zeleným,“ dodává Lederer.