Nahé tělo oblékají jehlou a barvami

Tetování je jejich koníček, práce i životní styl. Jeho kráse propadli i jejich blízcí.

Pestrobarevný motýl, okrasný japonský kapr nebo květina zdobí jednu, visací zámek ve tvaru srdce a další kýčovité výrazné kresby září na těle druhé. Barbora Uhrová a Dana Veselá jsou milovnicemi tetování a piercingu. Těla zdobí v práci i v soukromí.
„Můj tatínek tetoval a já jsem to poprvé na sobě zkoušela už asi ve čtrnácti letech. Pak jsem se vdala a nadlouho jsem s tetováním přestala,“ říká Veselá. Jednoho dne ale svůj život změnila, a to když v televizi viděla reportáž z akce tatoo convence v Praze, tedy velkého setkání příznivců tetování. „Pořad mě tolik zaujal, že jsem si řekla, jdu do toho a otevřela společně s dcerou tetovací salon ve Frýdlantu,“ vypráví Veselá. Dcera přijala mámin nápad s nadšením, manžel se zpočátku držel trochu bokem. „Jako mladý kluk si nechal udělat tetování, které si pak v dospělosti dával pracně a za hodně peněz odstraňovat a zůstaly mu jizvy. I proto stál zpočátku trochu stranou, ale dneska už má potetované obě ruce a už přemýšlí, co si pořídí dalšího,“ směje se Veselá.

Tetovací absťák

S parťačkou Barborou Uhrovou se poznala také přes piercing a tetování. „Já začala nejdřív s piercingem. Vždycky mě to zajímalo, a tak jsem si pořídila pár ozdob,“ říká Uhrová. V osmnácti letech odjela s kamarádkou do Anglie, kde vedle jejich domu fungovalo tetovací studio. „Tam se nám líbil jeden kluk, a tak jsme všechny vydělané peníze utrácely za různé náušnice ve studiu, jen abychom ho mohly vidět,“ vypráví Uhrová. První dírky pro šperky si s kamarádkou propichovaly jehlami na pytle.
Když se z ciziny vrátila domů, kamarádi jí nabídli místo v tetovacím studiu. Tam začínala s piercingem a postupně přibrala i tetování. Pro absolventku umělecké školy nebylo složité kreslit a posléze i tetovat rozličné obrazce. „Tam jsem poznala Danu. Když potom zůstala ve studiu sama, domluvily jsme se a otevřely v Liberci společně studio,“ dodává Uhrová.
Obě dámy jsou doslova chodícími reklamami na svou práci i životní styl. Daninými oblíbenými motivy tetování jsou zvířata a asijské malby, mezi které patří třeba čínští draci, ryby květiny, jen ne symboly.
Bára má několik druhů piercingů a různá, výrazná tetování v old schoolovém stylu. „To je klasické tetování, hodně barevné, dost viditelné. Vypadá až kýčovitě,“ popisuje Uhrová a vzpomíná na dobu, kdy měla kromě tetování na těle až pětatřicet piercingových ozdob.
Obě ženy se shodují, že svá těla budou rozhodně zdobit i nadále. „Když člověk dlouho nemá nové tetování, tak ho popadne něco jako absťák a říká si, že jich má stále málo,“ vysvětluje Veselá. Na pohledy lidí kvůli svým ozdobám kůže si už zvykly, ale nadšené z nich nejsou. Hlavně prý kolemjdoucí zírají, když jsou v plavkách v bazénu nebo v létě v tričku a krátkých kalhotách.
„Nejvíc mi vadí, že mají cizí lidi neustále tendenci moji vizáž komentovat a říkat mi své názory,“ dodává Uhrová.
Její kolegyně přichází s dalším možným vysvětlením, proč se lidem zdají tak zvláštní. „Hlavně starší lidi tetování těžko chápou. Vidím to třeba na své babičce. Asi mají takové zdobení kůže spojené s velkou bolestí, a je proto pro ně nepochopitelné, že si někdo dobrovolně obrázky pořizuje. Tetování je hlavně pro člověka, kterému se skutečně líbí a je ochotný s ním žít už napořád,“ říká Uhrová.
I přesto, že si o nich někteří myslí své, mají tetování rády.
„Líbí se nám to, ale jinak jsme úplně normální. Chodíme oblékané jako každý jiný, v pohodlném oblečení. Máme rodiny. Je to také normální práce, která nás živí a díky níž můžeme platit složenky. Je navíc o to lepší, že děláme to, co nás baví,“ vysvětluje Veselá.

Tetují se i důchodci

I když podle zkušeností obou žen i starší generace už přichází na chuť tetování. „Měli jsme třeba zákazníky, kteří šli do důchodu. Odstěhovali se na chalupu, pořídili si motorku a nechali si udělat piercing a tetování. Jednou zase věnoval manžel své ženě ke stříbrné svatbě piercing s diamantem do pupíku,“ vzpomíná Veselá. Tetování je stále stejné, ale přesto svůj styl různě mění. Ovlivňují ho populární osobnosti a hvězdy, kterým se lidé chtějí podobat. „Tatoo začátečníci, si nosí fotografie a výstřižky z časopisů. Teď třeba frčí hvězdičky na krku, jako má jedna zpěvačka,“ vysvětluje Uhrová. Jinak jsou momentálně módní nápisy, písmena nebo jména dětí. Do kurzu přichází i old school. „Lidi chtějí být víc originální, a tak si volí velké motivy, tetují si celé ruce nebo záda. Myslím, že když si něco takového pořídí, už vědí, co v životě chtějí a pak dokážou být i tolerantnější. Takoví jsme my,“ dodává Veselá.

Tetování a piercing

Populární tetování: nápisy, jména dětí, písmena, old school – barevné výrazné obrazce. V kurzu je tetování na větší plochy těla, například na ruce nebo záda.
Tetovací salony Liberec: Moskevká ulice - Hells Cats, Real Tatoo, Centrum Babylon – Exotic Tatto Bohemia, Fügnerova ulice – Tattoo guru, Lomená ulice – Love Ink Tattoo
Tetovací salony Jablonec: Lidická ulice – G. S. Tattoo a Piercing