Najde 3D tisk praktické využití? Bublina splaskla, tvrdí analytik

Mediální "bublina" okolo 3D tisku a jeho možností splaskla, tvrdí David Princ z firmy Stratasys, která působí na globálním trhu. Podle něj se k 3D tisku upnuli před dvěma třemi lety vizionáři, kteří nyní tento technologický směr opouštějí, a chápou se jej pragmatici hledající jeho reálné využití.

Zatímco nyní jsou roční tržby byznysu okolo čtyř miliard dolarů (96 miliard korun), za pět let by to mohlo být 20 až 30 miliard dolarů. Záleží na tom, zda se technologie přesune od výroby prototypů do běžné průmyslové výroby. Princ to řekl na mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně.

„Přitom 3D tisk má za sebou dvacetiletou historii. Zviditelnil se však až před dvěma třemi lety, kdy tiskárny zlevnily natolik, že se dostaly do škol a mezi lidi. A s tím přišli vizionáři, kteří řekli, že zachrání svět a že už nebudou potřeba dělníci. To zabírá a je to folklor každého začínajícího byznysu. Stejně jako se před 100 lety hovořilo o autech, že jednou budou létat,“ řekl Princ.

Nyní jsou podle něj nerealistická očekávání pryč, 3D tisk doplní průmyslovou výrobu a pragmatici řeknou, kde má smysl a kde je naopak logické setrvání u standardní výroby.

Některé průmyslové podniky již 3D tiskárny využívají ke zkoušení a výrobě prototypů

Například v letadle Airbus A350 je dnes tisíc dílů vytištěných, brzy to může být mnohem více. „Zákazníci se ptají po výhodách. Díky 3D tisku je možné například vyrobit speciálně tvarovaný výfuk z kompozitního materiálu, přitom ruční výroba by trvala několik dní. Výfuk funguje stejně a je lehčí. Nabízí se obrovský potenciál v letectví, kde je hmotnost klíčová pro ekonomiku provozu,“ poznamenal Princ.

Důležité podle něj je, aby designéři změnili myšlení a zjistili, že jde navrhovat jinak, než se učili. „Mnohé děti už přišly na to, že nejsou nijak omezené, nelimitují je standardní výrobní procesy, do nichž se musejí vejít. Mají úplně volné pole a přitom se naučí myslet trojrozměrně,“ vysvětlil Princ. Proto si myslí, že je dobré 3D tiskárny rozšířit ještě více do škol.

„Malé děti si třeba takto vyrábí oblíbené figurky, starší už třeba vyrobí chybějící kolečko k myčce či rodičům vyrobí držák na mobil do auta,“ popsal Princ. Jelikož ne každý má dokonalou trojrozměrnou představivost, lze najít předměty na internetu a jenom si je pomocí softwaru přizpůsobit.

Některé průmyslové podniky již 3D tiskárny využívají ke zkoušení a výrobě prototypů. Velký potenciál cítí Princ v logistice. „Globální firmy drží například na skladě náhradní díly po celém světě. Je však otázka, zde pro ně má smysl držet zásoby i u těch dílů, které jsou málo využívané, případně je nákladně posílat do zahraničí, když jej budou moct levněji vytisknout. Také to může být dobré pro výrobce vlaků, tramvají či trolejbusů. Vytisknout náhradní díl ke 40 let staré tramvaji je určitě levnější,“ předpovídá využití tiskáren Princ.

Vesmírný 3D tisk je budoucnost vzdálených výprav