Nájemci preferují zelené kanceláře

Boom poptávky po kancelářích nastane během roku 2012. Oproti dřívějšku se přitom klienti stále více zajímají o tzv. zelené budovy. „Pokud stavba není ekologická, potenciální nájemci chtějí vědět, kdy se jí stane,“ říká Bert Hesselink, ředitel pražské kanceláře mezinárodní poradenské firmy DTZ.

Co nyní nejvíce ovlivňuje poptávku po kancelářských prostorách?

Řadě nájemců kancelářských prostor brzy vyprší nájemní smlouvy. Tito nájemci si jsou plně vědomi značného poklesu cen od počátku krize (ty mohou být v tuto chvíli na své nejnižší úrovni), a zároveň jejich pravděpodobného růstu v blízké budoucnosti. Mnoho nájemců má pocit, že právě teď je ten správný čas k jednání s vlastníky o vstřícných podmínkách - buďto o pronájmu nových kancelářských prostor, nebo o novém projednání jejich současných smluv za výhodnějších podmínek.

A čeho mohou dosáhnout?

Majitelé byli stále více nakloněni poskytovat velmi výhodné balíčky služeb, zahrnující volný pronájem bez jakýchkoli poplatků, příspěvky na vybavení interiérů atd. Všechny zmíněné incentivy v důsledku snížily celkové náklady na pronájem, které nájemci platí v rámci celého kancelářského pronájmu.

Je tedy již patrný vzrůstající zájem?

Ačkoli během krize panoval pocit, že ať už je kancelář jakákoli a na sebelepším místě, svého nájemce stejně nenajde, aktuálně se trh vrací do racionálních mantinelů. S pomalu se zlepšující ekonomickou situací vzrůstá poptávka po kancelářských prostorech stále častěji přímo ze strany nájemců. Očekává se výrazný růst oproti prvnímu čtvrtletí roku 2010. S čím dál větším směřováním ekonomiky na služby lze očekávat, že se bude dále zvyšovat počet kancelářských pracovních míst. Proto se bude zvedat nejen trh s kancelářskými prostory, ale i celková výše poptávky a obsazenosti kancelářských prostor.

Lze být optimistou i ve střednědobém horizontu?

Růst trhu s kancelářskými prostory obvykle stagnuje během 1,5 až 2 let podle vývoje ekonomiky. Česká ekonomika se v roce 2009 „scvrkla“ a začala se opět rozvíjet od prvního kvartálu loňského roku. Proto i v případě jejího dalšího růstu, který je očekáván, lze největší zvýšení poptávky předpokládat během roku 2012. Na druhé straně firmy stále častěji hledají způsoby, jak efektivněji využít svých kancelářských prostor - obvykle snížením čtverečních metrů na jednoho zaměstnance. To má být do budoucna umožněno nejen prostřednictvím účinnějšího pronájmu kancelářských prostor, ale i snahou menších firem o flexibilní formy pracovního místa, využití home office či případně sdílení pracovního místa více zaměstnanci, tzv. hot desking.

Bude opět stoupat i zájem velkých zahraničních společností?

Zejména po přistoupení do Evropské unie v roce 2004 se Česká republika stala velmi zajímavou zemí pro globální společnosti, které zde chtěly vytvořit nákladově efektivní a vysoce kvalitní centra sdílených služeb a call centra. Příliv investorů, kteří vyžadují kancelářské prostory, se snižuje, ale stále ještě existují a míří zejména do krajských měst. Česká republika leží v srdci Evropy, a proto vždy zůstane zajímavým místem pro firmy, které zde budou chtít soustředit svou činnost.

Po jakých kategoriích kanceláří je největší poptávka?

Zdaleka nejvyšší poptávka v Praze je po typických moderních kancelářských budovách. V posledních letech nám průměrná velikost pronájmu v Praze vychází kolem 300 až 400 metrů čtverečních. Oblíbené lokality pro umístění kancelářských budov jsou zejména v Praze 4 (Pankrác, BB Centrum a Chodov), v Praze 5 (Anděl - Smíchov, Nové Butovice - Stodůlky), v Praze 8 (Karlín) a v Praze 1. V poslední době jsou nájemci nároční nejen na moderní vybavení těchto prostor, ale značnou pozornost věnují také blízkosti dopravy a služeb. V důsledku rostoucí poptávky, a to nejen ze strany nájemců, ale také ze strany samotných investorů a developerů, je zřetelná snaha o investování do zelených kancelářských budov.

Čím nová generace „zelených“ budov přitahuje?

[file:10142:small:right]

Jde již skutečně o nový trend?

Málokdy se setkáme s nájemcem, který by se na tento parametr netázal. Přitom ještě před dvěma lety se o to nezajímal téměř nikdo. Pokud stavba ekologická není, potenciální nájemci chtějí vědět, kdy se ekologickou stane. Očekáváme, že tento trend bude pokračovat. Přijali jej i realitní investoři a velká většina z nich chce v budoucnu investovat pouze do zelených kancelářských budov. V důsledku toho opadává jejich zájem o klasické kancelářské prostory, u kterých očekávají snížení poptávky i ze strany nájemníků. Několik studií ukázalo, že ekologické budovy jsou pronajaté rychleji a dosahují vyššího zisku z nájemného. V současné době většinou nadnárodní společnosti požadují, aby jejich nové kanceláře byly zelené, zejména kvůli své společenské odpovědnosti. Doufáme, že skutečně zelené kancelářské budovy budou i v České republice brzy dokončeny, a nabídnou tak nájemcům větší protihodnotu.

V čem tyto budovy dále předčí standardní objekty?

I když nejdůležitější pro nájemce kanceláří je úspora médií a vyšší kvalita životního prostředí, není to všechno. V rámci „zelené“ certifikace je rovněž důležité umístění v takových místech, která jsou snadno dostupná městskou hromadnou dopravou, disponují stojany na kola a dobíjejícími stanicemi pro auta na elektrický pohon. To motivuje zaměstnance nájemců takových budov k využívání ekologičtějšího způsobu dopravy. Ekologické budovy také disponují nejnovějšími zelenými technologiemi a stavebním designem. Stavební materiál využitý při stavbě pochází například většinou z místních zdrojů.

Jaké jiné požadavky mívají nájemci kanceláří?

Typickými požadavky nájemců na nové kancelářské prostory jsou reprezentativní společenské prostory (recepce a výtahy), klimatizace, zdvojené podlahy, otevíratelná okna (ačkoli toto významně ovlivňuje efektivitu klimatizace) a dostatek parkovacích míst. Tyto požadavky přímo nesouvisí s kancelářskými prostory, ale mají zásadní význam pro většinu nájemců, stejně jako dostupnost metra a okolních služeb.

A když chce klient opravdu osobité sídlo?

Starší kancelářské budovy, starší průmyslové nebo historické objekty, které prošly rekonstrukcí či revitalizací, mohou nabídnout zajímavou a stále žádanou alternativu k typickým moderním kancelářím. Úspěšně slouží specifické skupině nájemců, kteří hledají kreativnější prostory se silným geniem loci. Nabízejí i nákladově efektivní alternativu k pronájmu moderních kancelářských prostor. To se týká zejména bývalých průmyslových objektů a občas i celých areálů.

Jak na tomto poli působí vaše společnost?

Radíme developerům a pronajímatelům kancelářských budov v oblasti proveditelnosti, designu, marketingu a obchodních strategií. Mezi naše klienty patří jak vlastníci budov, tak investoři. Máme tým konzultantů se specializací na poradenství. Tým asset a property managementu DTZ řadu objektů i spravuje.