Nájemné v kancelářských prostorech regionu EMEA neroste

Podle nejnovějšího přehledu nájemného v kancelářských budovách v regionu EMEA (Evropa, Blízký východ a Afrika) společnosti Colliers International nezaznamenala většina sledovaných trhů v druhé polovině roku 2011 žádné změny v úrovni nájemného.

V Praze je současná výše průměrného čistého nájemného za kanceláře kategorie A 17 EUR za metr čtverečný měsíčně. Míra neobsazenosti na trhu kanceláří činila v prosinci loňského roku 12 % a v roce 2012 se očekává její pokles. V současné době je ve výstavbě 126 000 metrů čtverečních Výnos je ve výši 6,2 %.

V porovnání s ostatními zeměmi střední a východní Evropy je trh v Praze velmi stabilní. Průměrný měsíční nájem za metr čtvereční v Bratislavě je 11,5 EUR a ve výstavbě je zde 83 040 metrů čtverečních kancelářských ploch. V maďarské Budapešti se staví jen 20 500 metrů čtverečních a průměrná výše nájemného zde činí 12,5 EUR. Výnos v Bratislavě je 7,5 % a v Budapešti 7,75 %. Míra neobsazenosti v Bratislavě dosahuje výše 11,3 % a v Budapešti 19,2 %. Polsko je nejsilnějším trhem kancelářských prostor ve střední a východní Evropě. Průměrné nájemné ve Varšavě je 22,6 EUR za metr čtverečný měsíčně, míra neobsazenosti je na úrovni 6,7 % a výnos dosahuje 6,25 %. Polské hlavní město zažívá stavební boom, neboť se zde nyní staví 592 130 metrů čtverečních kancelářských prostor. Nejvýznamnější nárůst nájemného v druhé polovině roku 2011 byl zaznamenán v Moskvě, kde nájemné kanceláří kategorie A vzrostly o 17 %. V hlavním městě Ruska byl také v celoročním srovnání zaznamenán nejvyšší růst nájemného u nemovitostí kategorie A, a to o 30 %. Mezi západoevropskými trhy vykázal Manchester ve Velké Británii významný růst nájemného o 7 %.

Největší pokles byl zaznamenán na Středním východě, Abu Dhabi zažilo pokles o 11 % - přičemž klíčovým faktorem byla rostoucí míra neobsazenosti. Nejlepší kanceláře v Káhiře také utrpěly pokles o zhruba 5 %, kde bezesporu důležitou roli sehrály politické nepokoje v Egyptě, které nájemníky držely v nejistotě ohledně dalšího směřování země. Na rozdíl od první poloviny roku 2011 nedošlo u výnosů na většině sledovaných kancelářských trhů v druhé půli roku k žádným změnám, případně jen k marginálním posunům.

Dva z klíčových trhů Středního východu, Dubaj a Rijád, vykázaly pokles výnosů o 70 bazických bodů resp. o 50 bazických bodů. K nepatrnému snížení výnosů došlo i v hlavních centrech ve střední a východní Evropě - Varšava (-25 bazických bodů) a Praha (-30 bazických bodů), proto že investoři hledali, a opakovaně vyhledávají, atraktivní výnosy na silných trzích mimo tradiční centra. Výnosy u kanceláří v Dublinu se také lehce snížily (-25 bazických bodů), což je podle Colliers způsobeno pozitivní investiční náladou – ačkoliv skutečný objem transakcí zůstává na nízké úrovni.
Marginální nárůst (25 bazických bodů) byl zjištěn na několika klíčových trzích ve Velké Británii, např. v Bristolu a Manchesteru, stejně tak i v Bukurešti, Záhřebu a v Aténách.

V průběhu příštích 12 měsíců se neočekávají změny v nájemném kategorie A na většině trhů zemí EMEA Na Blízkém východě očekáváme další poklesy, stejně jako na jiných slabších trzích, jako jsou Atény a Lisabon. U hlavních center, mezi něž patří Londýn, Moskva, Mnichov a Frankfurt, se naopak předpokládá růst nájemného u nejlepších prostor. Výnosy v drtivé většině hlavních center v regionu by se měly i nadále pohybovat na současné úrovni.